2020-08-06 04:11

Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogăţirea uraniului

 |  09:42
Iranul va începe de vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogăţirea uraniului

Iranul va începe vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogăţirea uraniului, acesta fiind următorul pas către reducerea angajamentelor asumate în acordul nuclear cu puterile occidentale, a declarat miercuri preşedintele Hassan Rouhani, transmite Reuters.

În cadrul acordului nuclear din 2015, Iranul a acceptat să păstreze cantităţi restricţionate de centrifuge de primă generaţie, la două centrale nucleare.

Dar dezvoltarea cu succes a unor centrifuge mai avansate i-ar permite să producă de câteva ori mai rapid material pentru o posibilă bombă nucleară.

”Începând de vineri, vor avea loc activităţi de cercetare şi de dezvoltare a unor tipuri diferite de centrifuge şi de noi centrifuge şi la orice este necesar pentru îmbogăţirea uraniului într-un ritm accelerat”, a declarat Rouhani într-un discurs la televiziune.

”Toate limitele aplicate cercetării şi dezvoltării vor fi ridicate începând de vineri”, a afirmat preşedintele.

Iranul afirmă că îmbogăţeşte uraniu numai pentru a asigura combustibil pentru centralele sale nucleare.

Rouhani a mai spus că va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile şi interesele şi a numit dezvoltarea centrifugelor ca „al treilea pas” de retragere a angajamentelor asumate în acordul nuclear.

Acordul a ridicat sancţiunile economice din 2016, în schimbul restrângerii de către Iran a activităţilor sale nucleare. Statele Unite s-au retras anul trecut din acord şi au reimpus sancţiunile.

Washingtonul a permis Iranului să păstreze 1.044 de centrifuge de primă generaţie, la uzina de îmbogăţire a uraniului Fordow, şi să opereze alte 5.060 de centrifuge similare, timp de 10 ani, la o a doua centrală, din Natanz.

Tot în cadrul acordului, Teheranul poate continua să efectueze activităţi de cercetare şi dezvoltare a îmbogăţirii uraniului fără să acumuleze uraniu îmbogăţit, incluzând şi activităţi cu anumite tipuri de centrifuge avansate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz