2019-12-15 21:01

ISIS aşteaptă împlinirea unei profeţii

 |  21:01
ISIS aşteaptă împlinirea unei profeţii

Mircea Bujoreanu

În timp ce Pentagonul suplimentează numărul militarilor americani care vor participa la ofensiva pentru eliberarea oraşului irakian Mosul (carea avea odată o populaţie de 2,5 milioane de locuitori), cucerit de Statul Islamic pe data de 10 iunie 2014, liderii ISIS sunt mai degrabă preocupaţi de orăşelul Dabiq din nordul Siriei (situat la circa 10 kilometri de graniţa cu Turcia), care are o polulaţie de numai 3000 de suflete. Pentru că aici şi nu în altă parte va avea loc „bătălia finală” dintre „dreptcredincioşi” şi „romani” (mai exact, creştini). Autorul acestei profeţii este nimeni altul decât profetul Mahommed....

Profeţia lui Mahommed, orăşelul şi revista  de propagandă

„Ultima oră (a războiului sfânt, n.r.) nu va veni până când o armată a dreptcredincioşilor nu-i va învinge pe romani la Dabiq” a profeţit cu aproape 14 secole în urmă fondatorul islamului, conform unui hadith (tradiţie bazată pe mărturiile unor martori oculari ai faptelor lui Mahommed) despre Armaggedon. Abu Musab al-Zarqawi, unul dintre „părinţii fondatori” ai Statului Islamic din Siria şi Levant, a declarat recent că „scânteia s-a produs în Irak a aprins un foc care se înteţeşte mereu, până când, cu voia lui Allah, va mistui armatele cruciate care asediază Dabiq-ul”. Conform profeţiei, „cruciaţii” vor fi zdrobiţi de o armată de „dreptcredincioşi” veniţi din Medina. Şi dacă – tot conform profeţiei – o treime din apărători vor fi ucişi şi o treime vor fugi, ceilalţi vor reputqa o victirie zdrobitoare... Toate bune şi frumoase, numai că Medina, al doilea oraş sfânt al islamului, se află pe teritoriul Arabiei Saudite, ţară ai cărei lideri nu dau semne că intenţionează să se certe cu americanii de dragul ISIS....

Că veni vorba, Dabiq este şi numele unei reviste de propagandă în limba engleză, editată de ISIS. Conform editorilor, în revistă apar articole despre unitatea lumii islamice, „căutarea adevărului”, migraţia, războiul „sfânt” şi problemele comunităţii islamice. Revista poate apare on-line – bineînţeles, pe aşa-numitul „Internet Ascuns”...

Denumirea de „cruciaţi” îi desemnează de obicei, în comunicatele oficiale ale Statului Islamic şi ale organizaţiei teroriste Al-Qaeda, pe americani şi pe aliaţii lor europeni, de religie creştină. Numai că declaraţia lui al-Zarqawi păcătuieşte printr-o deloc insignifiantă inexactitate: americanii nu au ajuns încă. Pentagonul intenţionează, într-adevăr, să trimită un contingent de 600 de militari care urmează să se alăture forţelor care asediază Mosulul. La Dabiq se află, ce e drept, câteva commando-uri americane care sprijină ofensiva turcească. Pentru că nu soldaţii Unchiului Sam sunt cei ale căror tunuri au pus la pământ majoritatea clădirilor din Dabiq, ci turcii. Care, după cum se prea bine ştie, nu sunt creştini (şi deci pot fi numiţi oricum, numai cruciaţi, nu) ci musulmani. Şi, pe deasupra, au un preşedinte care cochetează şi el cu islamismul, în persoana lui Recep Tayipp Erdogan.

ISIS aşteaptă împlinirea unei profeţii
zoom
Suplimentarea contingentului militar american din Irak

Mai puţin interesaţi de profeţii şi mai preocupaţi de realitatea imediată, factorii de decizie de la Washington, D.C., au hotărât să trimită 615 militari americani pe teatrul de război nord-irqakian, mai exact la Mossul, oraş asediat în momentul de faţă de coaliţia anti-ISIS. Trimiterea acestor întăriri a fost decisă în urma cererii primului ministru al Irakului, Haider al-Abadi, în ciuda „sensibilităţii” existente în rândul populaţiei civile ca urmare a celor nouă ani de ocupaţie militară americană.

 Conform declaraţiei Secretarului american al Apărării, Ashton Carter, aceşti 615 militari vor fi, mai degrabă, instructori. „Rolul soldaţilor noştri va fi acela de a spori capacitatea de luptă a militarilor irakieni şi a celor din forţelor kurde peshmerga, astfel încât aceştia să izoleze forţele ISIL şi să pună capăt controlului exercitat de această grupare asupra Mosulului. O altă sarcină a soldaţilor noştri va fi aceea de a apăra câştigurile teritoriale ale soldaţilor irakieni şi de a le extinde”, a declarat recent Ashton Carter. Militarii americani vor fi trimişi la Qayyarah, localitate situată la 65 de kilometri sud de Mosul, unde se află o bază aeriană de maximă importanţă pentru aprovizionarea asediatorilor cu arme, muniţii, alimente şi pentru aducerea de întăriri.

Washingtonul a autorizat deja trimiterea a peste 4600 de militari americani în Irak.Ca urmare a noului contingent trimis, numărul acestora va creşte la 5262. Deşi conform indicaţiilor primite „de sus”, rolul acestora este în principal cel de instructori, militarii americani detaşaţi în Irak au trebuit nu odată să lupte direct cu jihadiştii.

Mosul, o problemă cu implicaţii strategice şi umanitare

Ofensiva pentru eliberarea Mosulului este o problemă cu profunde implicaţii strategice, politice şi, nu în ultimul rând, umanitare. Experţi ai ONU au avertizat că peste un milion de civili vor fi „dizlocaţi” – adică vor trebui să-şi abandoneze casele şi să se ducă unde-or vedea cu ochii, sporind numărul refugiaţilor. Actuala situaţie a generat, de asemenea, probleme umanitare, întrucât acei locuitori care nu au izbutit să fugă au devenit, practic, prizonierii islamiştilor. Liniile telefonice fixe şi releele de telefonie mobilă au fost distruse de noii stăpâni, iar cei care vor să părăsească oraşul o pot face doar în urma unei aprobări, care se acordă doar cu condiţia ca petiţionarii să-şi lase rudele ca ostatici. Cei care au suferit cel mai mult de pe urma ocupaţiei sunt asirienii (creştini de rit sirian), armenii,  membrii minorităţii religioase yazidi (în special femeile) şi studenţii.

Ofensiva de la Mosul trebuie, totuşi, dusă până la capăt, din cauza importanţei strategice a oraşului, care este, ca mărime, al doilea centru urban din Irak.În plus, irakienii şi americanii speră ca astfel să recupereze măcar o parte din materialul de război de fabricaţie americană capturat de ISIS în 2014, când islamiştii au ocupat Mosulul.

Ashton Carter se aşteaptă ca ofensiva pentru eliberarea Mosulului să înceapă „în următoarele câteva săptămâni”, dar a subliniat că „decizia finală o va lua partea irakiană”.

Mai puţin interesaţi de profeţii şi mai preocupaţi de realitatea imediată, factorii de decizie de la Washington, D.C., au hotărât să trimită 615 militari americani pe teatrul de război nord-irqakian, mai exact la Mossul, oraş asediat în momentul de faţă de coaliţia anti-ISIS. Trimiterea acestor întăriri a fost decisă în urma cererii primului ministru al Irakului, Haider al-Abadi, în ciuda „sensibilităţii” existente în rândul populaţiei civile ca urmare a celor nouă ani de ocupaţie militară americană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-02Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
02 Oct 2016

PAI EXACT ASTA A VRUT ADMINISTRATIA BUSH...CAND A OCUPAT IRAKUL...AU GANDIT INVAZIA IN TERMENII UNUI "RAZBOI FARA SFARSIT" IN ORIENTUL MIJLOCIU....ACUM POTI SA GASEST DIVERSE PRETEXTE RELIGIOASE DAR MOTIVUL DE BAZA E DOMINATIA ASUPRA PETROLULUI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray