2020-02-21 14:26

Israel: Armistiţiul din Fâşia Gaza, un pod prea îndepărtat

 |  18:41
Israel: Armistiţiul din Fâşia Gaza, un pod prea îndepărtat

Oficiali din Fâşia Gaza şi din Cisiordania acuză intervenţia militară a forţelor statului Israel, dar se feresc să critice acţiunile teroriste ale Hamas. Fiecare nou atac al teroriştilor palestinieni este urmat de replica forţelor israeliene. Dintre toate statele care şi-au anunţat intenţia de a sprijini semnarea unui acord de pace, numai Egiptul pare capabil să îşi ducă intenţiile la bun sfârşit.

Atacurile aviaţiei israeliene asupra instalaţiilor aripii militare a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, au continuat în dimineaţa zilei de luni, în a şaptea zi de operaţiuni militare. De la începutul crizei, mişcarea teroristă Hamas a lansat până acum aproape 1.000 de rachete asupra teritoriului israelian. Dintre acestea, peste 160 au fost interceptate de sistemul antirachetă „Iron Dome”. O rachetă din Siria a căzut în zona Golan, aflată sub controlul forţelor Israelului, şi mai multe rachete au fost lansate din Liban înspre regiunea israeliană Galileea. Drept răspuns, artileria statului evreu a lovit atât poziţii siriene, cât şi ţinte libaneze, iar diplomaţia israeliană a făcut o plângere pe lângă forţele ONU dislocate în sudul Libanului pentru a menţine pacea în regiune.

Postul public de radio din Israel a dezvăluit că un comando al marinei israeliene a participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la o operaţiune în nordul Fâşiei Gaza destinată distrugerii unei instalaţii de lansare a rachetelor. „În timpul misiunii a avut loc un schimb de focuri, provocat de teroriştii ce operau această instalaţie, în timpul căruia patru militari israelieni au fost răniţi uşor”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei statului Israel.

Abbas vrea armistițiu

Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP), Mahmmud Abbas, a solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) ca Palestina să fie trecută sub „protecţia” sa şi o comisie să fie înfiinţată pentru a investiga intervenţia militară israeliană în Fâşia Gaza. În acest sens, el i-a trimis lui Robert Serry, coordonatorul ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, o scrisoare destinată lui Ban Ki-moon, secretar general al ONU. Anterior, Abbas a cerut statului elveţian  reunirea părţilor semnatare ale Convenţiei de la Geneva pentru sancţionarea Israelului. Autoritatea Palestiniană a mai anunţat că va protesta şi pe lângă statele care fac parte din Liga Arabă. 

Ashraf al-Qedra, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, a dezvăluit  că aproximativ 30% dintre persoanele care au murit în timpul loviturilor aviaţiei israeliene sunt femei şi copii. Astfel, 29 de persoane de sex feminin, dintre care 7 fete, şi în jur de 12 băieţi sub 18 ani şi-au pierdut viaţa. Potrivit Agerpres, agenţia DPA atrage atenţia că este dificil de spus cu precizie câţi dintre cei 119 bărbaţi ucişi în timpul bombardamentelor erau cu adevărat civili şi câţi erau membri ai Hamas.

Pregătiri pentru un acord

Administraţia Obama s-a oferit să intermedieze un acord de încetare a focului. „Statele Unite sunt pregătite să medieze încetarea ostilităţilor, incluzând o revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012”, a afirmat John Kerry, secretarul de Stat al SUA, în cursul zilei de duminică. Preşedintele francez, François Hollande, a recunoscut că israelienii au dreptul să se apere în faţa atacurilor Hamas, dar a cerut Guvernului israelian să dea dovadă de reţinere, pronunţându-se pentru încetarea ostilităţilor „în cel mai scurt timp” posibil. „Franța dorește ca statul palestinian să existe alături de Israel. Aceasta este poziția noastră consecventă și ea nu se va schimba. Rolul Franței constă în găsirea tuturor mediatorilor posibili pentru restabilirea păcii”, a declarat şeful statului francez. Şi alte state europene sunt aşteptate să intervină în conflict. Potrivit Mediafax, Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei, şi Frederica Mogherin, omologul său italian, urmează să ajungă în Orientul Mijlociu în misiune diplomatică. 

Un jurnalist israelian a declarat pentru postul de radio al armatei din Israel că se încearcă găsirea unei soluţii paşnice cu ajutorul a patru ţări - Qatar, Autoritatea Palestiniană, SUA şi Egipt. Dintre acestea, „canalul egiptean este cel mai puternic, cel mai important şi cel care uneşte toate canalele de comunicare”, a mai spus acesta.

Franţa: Proteste antiisraeliene

Mii de persoane au participat duminică la Paris la o manifestaţie împotriva Israelului. Declarând „susţinere totală a luptei poporului palestinian”, protestatarii aveau pancarte cu fotografii ale unor copii ucişi sau răniţi în timpul luptelor din Fâşia Gaza. „Bombardează nevinovaţi. Sunt lansate, cu siguranţă, rachete de către Hamas, dar riposta israeliană este disproporţionată. Ei atacă populaţia civilă şi nu conducătorii Hamas”, a explicat Amid Hamadouch, un tânăr de 30 de ani care participa la protest. Când coloana de protestatari a ajuns în Piaţa Bastilia, unii dintre participanţi s-au dedat la acte de violenţă faţă de forţele de ordine, aducând distrugeri faţadelor unor magazine, relatează Mediafax. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat într-un comunicat că „anumiţi indivizi au provocat tulburări şi au încercat să pătrundă cu forţa în două sinagogi”, fiind împiedicaţi de autorităţi. Joël Mergui, preşedintele Consistoriului Central, s-a arătat „şocat şi revoltat” de cele întâmplate. „Agresivitatea faţă de comunitatea evreiască ia o turnură absolut inadmisibilă”, a acuzat acesta. Alte manifestaţii anti-Israel au fost organizate la Lille, Bordeaux şi Marsilia. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-14Parerea ta...

SARACII PALESTINIENI!
14 Iul 2014

Omoara israelienii la ei, pe ne-adunate, pe capete, la nimereala: femei, barbati, copii, tineri! Lovesc in pct.strategice: scoli, locuinte si, mai ales spitale! Urat!
MA MIR CA FRANTA
14 Iul 2014

VEDE ce/cum TREBUIE! Lovesc israelienii, de-a valma!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine