2020-06-06 23:47

ISRAELUL a confirmat, în premieră, bombardarea aeriană a unui complex nuclear din SIRIA, în 2007

 |  12:04
ISRAELUL a confirmat, în premieră, bombardarea aeriană a unui complex nuclear din SIRIA, în 2007

Staff-ul armatei israeliene a confirmat, miercuri, faptul că a efectuat un raid aerian masiv în anul 2007 asupra unor facilități nucleare siriene, distrugând ceea ce se credea a fi un reactor nuclear. Astfel, se desecretizează parțial una dintre cele mai îndrăznețe și misterioase operațiuni militare din istoria recentă.

Deși s-a crezut mereu că Israelul s-a aflat în spatele atacului de la 6 septembrie 2007, armata Israelului nu a făcut niciun comentariu cu privire la acel incident. În cadrul recentei declarații de presă, armata a dezvăluit că opt avioane de vânătoare de tip F-15 au efectuat operațiunea ultra secretă de bombardare a instalației aflată în regiunea Deir el-Zour, la 450 de kilometri nord-vest de Damasc.

În urma bombardamentelor a fost distrusă o instalație nucleară care se dezvolta de mai mulți ani și care ar fi trebuit să intre în funcțiune la sfârșitul acelui an.

Implicarea Israelului a reprezentat unul dintre secretele sale cele mai bine păzite, nefiind imediat clar de ce Israelul a decis să facă această operațiune publică în prezent. Armata nu a dat detalii cu privire la raționamentul din spatele deciziei sale, dar se pare că are legătură cu apropiata publicare a memoriilor fostului prim-ministru Ehud Olmert. Acesta a ordonat atacul și a sugerat acest lucru ani de zile, iar raidul aerian poate fi considerat un avertisment pentru Iran, dușmanul de moarte al Israelului, care este foarte activ în Siria.

Israelul și Siria au fost întotdeauna inamici. În timpul războiului civil din Siria, care durează de șapte ani, Israelul a efectuat peste 100 de atacuri aeriene. Se crede că majoritatea acestora au vizat transporturi de arme către gruparea militantă Hezbollah, susținută de Iran. Atât Iranul, cât și Hezbollah sunt aliați ai președintelui sirian Bashar Assad.

Imediat după atacul din 2007, Siria a acuzat Israelul de invadarea spațiului său aerian, dar nu a dat alte detalii despre obiectivul atacat. Tot miercuri a fost făcut public și procesul verbal al ședinței anterioare misiunii, în care se afirmă că operațiunea nu trebuie recunoscută de Israel pentru a reduce la maxim potențialul unui război în toată regula. A fost ordonată păstrarea secretului până la o notificare ulterioară.

"Mesajul atacului din 2007 asupra reactorului este acela că Israelul nu va tolera construcția nucleară care poate reprezenta o amenințare existențială", a declarat generalul-locotenent Gadi Eisenkot în declarația de miercuri.

Comandantul forțelor aeriene, generalul-maior Amikam Norkin, a declarat că tulburările actuale din Siria au justificat raidul aerian din 2007, mai ales că reactorul se afla într-o zonă ce avea să fie capturată mai târziu de militanții statului islamic. "Imaginați-vă în ce situație am fi fost astăzi dacă ar exista un reactor nuclear în Siria. În retrospectivă istorică, cred că decizia Israelului de a distruge reactorul este una dintre cele mai importante decizii luate aici în ultimii 70 de ani", a precizat generalul-maior Amikam Norkin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine