2020-08-03 15:49

Israelul, pe cale să atace Fâşia Gaza: Atacurile Hamas invită la o ripostă militară

 |  17:59
Israelul, pe cale să atace Fâşia Gaza: Atacurile Hamas invită la o ripostă militară

Peste 100 de rachete au fost lansate din zona controlată de mişcarea islamistă Hamas înspre teritoriul israelian după moartea unui tânăr arab, ucis drept represalii pentru asasinarea a trei adolescenţi israelieni. În această situaţie tensionată, autorităţile israeliene se pregătesc de o eventuală ofensivă în Fâşia Gaza.

Teroriştii din Hamas au lansat luni seară mai multe atacuri cu rachetă asupra oraşelor din sudul Israelului. În mai puţin de o oră, aproximativ 40 de rachete au bombardat teritoriul israelian. Iron Dome, scutul antirachetă al Israelului, a reuşit să doboare 12 dintre acestea în timp ce se aflau deasupra oraşelor din sud, Ashdod şi Netivot. Forţele militare israeliene au dezvăluit că sirenele de alertă s-au declanşat chiar şi la Beit Shemesh, oraş aflat la aproximativ 80 de kilometri distanţă de Fâşia Gaza, controlată de Hamas.

„Brigăzile Ezzedin al-Qassam au tras zeci de rachete spre oraşele Netivot, Ashkelon, Ashdod şi Ofakim ca reacţie la agresiunea sionistă”, s-au lăudat atacatorii arabi. Sami Abu Zuhri, purtătorul de cuvânt al Hamas, a afirmat că atacarea oraşelor israeliene este o reacţie firească la „ocupaţia” evreiască, relatează Agerpres. „Rachetele constituie o reacţie naturală faţă de crimele israeliene împotriva poporului nostru. Ocupantul (evreii n.r.) să înţeleagă bine acest mesaj”, a spus acesta. Drept răspuns, aviaţia israeliană a organizat zeci de lovituri aeriene asupra poziţiilor deţinute de Hamas, mai cu seamă în Khan Younis. Potrivit primelor informaţii, nouă persoane au fost rănite uşor.

Aripa militară a mişcării teroriste Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, a ameninţat cu represalii. Potrivit unui comunicat al grupării, statul evreu „dacă această politică nu încetează, vom răspunde lărgind cercul ţintelor noastre până la un punct în care ne vom surprinde inamicul”. Ismail Haniyeh, liderul Hamas, a cerut palestinienilor „unitate (...) pe frontul politic şi pe teren (...) pentru a face faţă acestei etape critice” şi s-a declarat gata de o reconciliere cu Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas.

O abordare precaută

Un reportaj al televiziunii publice din Israel a dezvăluit că zeci de tancuri au fost trimise spre graniţa cu Gaza şi sute de alţi rezervişti au fost mobilizaţi pentru a întări forţele. Mai mulţi oficiali de rang înalt din armata israeliană au declarat pentru postul israelian de televiziune privat10 că „Hamas a depăşit o linie roşie şi va trebui de-acum să plătească”.

Dacă Guvernul israelian a ordonat trupelor „să înăsprească represaliile”, premierul Netanyahu s-a pronunţat pentru precauţie. „Experienţa a demonstrat că în astfel de momente, precum cel de astăzi, trebuie să ne păstrăm capul limpede”, a spus liderul israelian, spre nemulţumirea unora dintre colegii săi, care cer acţiuni mai ferme. În semn de protest faţă de atitudinea premierului, Avigdor Lieberman, ministrul de Externe, a anulat alianţa dintre partidul său, Israel Beiteinu (Israelul casa noastră), şi formaţiunea politică a lui Netanyahu, Likud.

O crimă care complică situaţia

Autorităţile israeliene au anunţat că mai mulţi tineri evrei au recunoscut că se fac vinovaţi de răpirea şi uciderea unui adolescent arab. O sursă din cadrul poliţiei a declarat că „trei dintre cei şase suspecţi aflaţi în detenţie au mărturisit uciderea lui Mohammad Abu Khdeir, afirmând că l-au ars de viu, şi au reconstituit scena crimei”.  Tânărul de 16 ani a fost răpit pe 2 iulie din cartierul Shuafat din Ierusalim, iar rămăşiţele sale carbonizate au fost descoperite câteva ore mai târziu într-o pădure din apropierea oraşului.  Potrivit mărturiilor ucigaşilor, băiatul a fost ucis drept răzbunare pentru asasinarea de către Hamas a trei adolescenţi evrei.  Cei mai importanţi oameni de stat din Israel au condamnat crima. Atât preşedintele Shimon Peres, cât şi premierul Netanyahu i-au telefont lui Hussein Abu Khder, tatăl băiatului, pentru a-şi exprima „ruşinea” şi „indignarea” pentru cele întâmplate deja.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz