2020-01-21 02:44

Izolarea politică a Rusiei e o poveste: Occidentul, dornic să trateze cu Vladimir Putin

 |  18:48
Izolarea politică a Rusiei e o poveste: Occidentul, dornic să trateze cu Vladimir Putin

În ciuda ameninţărilor, statele din Vest ezită să acţioneze împotriva Moscovei. Vladimir Putin, invitat pentru prima dată la comemorarea Debarcării din Normandia, se va întâlni în Franţa cu cei mai importanţi lideri occidentali. Numai preşedinţia americană pare să facă excepţie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a justificat joi anexarea peninsulei Crimeea, aparţinând de Ucraina, prin evitarea pericolului occidental. Într-un interviu acordat la Soci unor jurnalişti francezi, liderul rus a legat intervenţia rusă de îndepărtarea NATO de la graniţele Rusiei. „La încercările noastre de a continua acest dialog, ei (occidentalii, n.r.) ne-au răspuns prin susţinerea unei lovituri de stat anticonstituţionale în Ucraina. Nu aveam nici o garanţie că Ucraina nu va deveni mâine parte a NATO”, s-a plâns Putin.  Politicianul rus a adăugat că Moscova nu putea risca să lase „un teritoriu cu o populaţie preponderent de origine rusă” să ajungă pe mâna NATO dacă locuitorii săi ar fi preferat să facă parte din Rusia.

Nostalgii sovietice

Putin a vorbit şi despre cele 25 de milioane de etnici ruşi care au rămas în afara graniţelor naţionale ale Rusiei, „în ţări străine”, după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi proclamarea independenţei a fostelor sale republici. În acest context, el a reluat mai vechiul său discurs despre perioada comunistă şi a precizat că destrămarea URSS a fost o „catastrofă umanitară a secolului XX, ci nu una de tip politic sau ideologic”. În contradicţie flagrantă cu anexarea Crimeei, Vladimir Putin a respins ideea că Rusia ar fi expansionistă. Potrivit liderului rus, „o politică bazată pe expansiune şi cuceriri de teritorii nu are viitor în epoca contemporană”. Preşedintele rus l-a provocat pe omologul său american, Barack Obama, să dovedească existenţa unei participări ruseşti la conflictul din Ucraina. „Dovezi?! Vreau ca Statele Unite să le arate!”, a exclamat şeful statului rus. Liderul de la Kremlin a ironizat diplomaţia americană, amintind de acuzaţiile SUA la adresa Irakului. „A afirma înseamnă un lucru, iar a prezenta dovezi înseamnă altceva. Vă repet: nu există nici o forţă rusă, nici un militar rus în sud-estul Ucrainei”, a proclamat Putin, potrivit Mediafax. În acelaşi timp, preşedintele rus şi-a exprimat speranţa că va rămâne în istorie ca un lider cunoscut pentru binele care l-a făcut ţării sale. „Aş vrea să fiu considerat drept un om care a făcut tot ce a putut pentru fericirea şi prosperitatea ţării sale, a poporului său”, a afirmat Vladimir Putin.

Alte avertismente

Ţările G7 au condamnat joi acţiunile Rusiei. Potrivit unui comunicat semnat de liderii din Statele Unite ale Americii, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia, „anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, acţiunile de destabilizare în estul Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze”. Statele occidentale au avertizat că vor impune sancţiuni suplimentare dacă Moscova nu recunoaşte alegerilor prezidenţiale ucrainene, nu îşi retrage forţele de la graniţa cu Kievul şi nu opreşte „afluxul de armament şi insurgenţi” în regiunile ruse. Agerpres informează că G7 a solicitat autorităţilor de la Kiev să „menţină o abordare măsurată în operaţiunile de restaurare a legii şi ordinii”. G7 a respins totodată folosirea de către Rusia a resurselor de energie pe post de armă politică şi a stabilit că „securitatea energetică trebuie să fie în centrul programului comun”. Potrivit documentului, este necesară „o modificare radicală” a sistemului energetic prin diversificarea surselor de aprovizionare şi schimbarea infrastructurii energetice.

Dmitri Medvedev, prim-ministrul Guvernului de la Moscova, a ridiculizat „cinismul fără limite” al G7. Amintind miile de persoane care s-au refugiat în Rusia din cauza conflictului din Ucraina, premierul rus a ironizat organizaţia pentru că „vorbeşte despre acţiuni măsurate ale armatei ucrainene împotriva propriului său popor”.

Turneu rusesc în Franţa

Pe 6 iunie se împlinesc 70 de ani de la Debarcarea în Normandia a aproximativ 130.000 de soldaţi aliaţi, punct de cotitură al războiului de pe frontul de Vest cu Germania nazistă. Vladimir Putin este primul preşedinte al Rusiei invitat de Franţa pentru a participa la ceremoniile de comemorare, gest cu atât mai remarcabil cu cât are loc în timpul unor mari tensiuni între Vest şi Moscova. Ameninţat cu izolarea, liderul rus are programul unui adevărat star internaţional. Putin a pregătit mai multe întâlniri la nivel înalt cu preşedintele francez, François Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron. Preşedinţia americană şi Kremlinul au negat însă că ar urma o întrevedere între Barack Obama şi Vladimir Putin. 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-05

In legatura cu acest articol...

Rusia: 7.000 de refugiaţi ucraineni au venit în ultimele 24 de ore
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray