2019-10-22 09:06

John Kerry a revenit la locul faptei sale, în Vietnam

 |  18:28
John Kerry a revenit la locul faptei sale, în Vietnam

Se spune că timpul vindecă orice răni. Adevărul acestei ziceri este ilustrat de momentul descris drept „suprarealist” chiar de protagonist – John Kerry, (încă) ministrul de Externe al Statelor Unite.

Cu doar câteva zile înainte de încetarea mandatului său, înaltul (și la propriu, și la figurat) demnitar american a revenit la locul faptei sale de acum aproape jumătate de secol: Vietnam, râul Bei Hap. Pe 28 februarie 1969, Locotenentul John Kerry comanda o patrulă navală, cu o șalupă militară Swift, model PCF-94. Inamicii vietnamezi îi pregătiseră o ambuscadă, însă Kerry a evitat-o: în loc să se apropie încet de mal, răspunzând de pe apă focului, riscând astfel expunerea unui atac cu lansator de tachete, șalupa a acostat rapid, iar soldații comandați de tânărul ofițer (26 de ani) au lansat un atac devastator pe uscat. Kerry însuși a doborât atunci soldatul inamic ce purta lansatorul de rachete și apoi a fost medaliat cu „Steaua de Argint”, pentru succesul său.

Supraviețuitor al acelei încleștări, Vo Ban Tam, acum un fermier ce crește creveți, în vârstă de 70 de ani, i-a strâns mâna călduros oaspetelui său, pe care altădată l-ar fi împușcat, străpuns cu baioneta sau spulberat cu o grenadă.

În anul 2004, când nu a reușit să-l învingă pe George W. Bush în alegerile prezidențiale, Kerry a fost atacat pe motiv că soldatul pe care l-ar fi ucis în Vietnam ar fi fost minor.

Vo Ban Tam confirmă că soldatul cu lansatorul de rachete era adult: avea 24 de ani, se numea Ba Tanh și era un soldat experimentat.

Spre finele anului 1969, Kerry a fost lăsat la vatră cu încă o „Stea de bronz” și trei „Inimi Purpurii” pentru rănile căpătate în lupte. Din soldat-erou, absolvent al Universității Yale, Kerry a devenit un proeminent activist împotriva războiului din Vietnam, mărturia sa în fața unei comisii senatoriale, în anul 1971, fiind „devastatoare” pentru administrația Nixon, notează The Guardian. Kerry anticipa că atacurile brutale ale armatei americane nu vor reuși să înfrângă determinarea vietnamezilor de a rezista ocupației străine.

După expirarea mandatului său, Kerry intenționează să se implice în proiecte de ecologizare a Deltei Fluviului Mekong și de deschidere a unei Universități Americane cu fonduri Fulbright în Vietnam.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-15Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
15 Ian 2017

RAZBOIUL DIN VIETNAM A FO ST O MARE PORCARIE....BAZ AT PE MINCIUNILE CIA..... .VEZI INCIDENTELE DIN GOL FUL TONKIN CARE AU FOST O INSCENARE CIA.......... .....CRIMINALS........... ..IN...............ACTION
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray