2019-12-14 16:09

John Kerry: SUA susţin Irakul, nu guvernul premierului Nuri al-Maliki

 |  00:01
John Kerry: SUA susţin Irakul, nu guvernul premierului Nuri al-Maliki

Şeful diplomaţiei american, John Kerry, a dat asigurări că acţiunile administraţiei Obama vor urmări interesul Irakului şi nu pe cel al premierului său. Oficialul a negat însă că Statele Unite ar putea coopera cu Iranul.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat pentru NBC News că Washington-ul este preocupat de soarta statului irakian şi nu de cea a lui Nuri al-Maliki, prim-ministrul Guvernului de la Bagdad. „Nimic din ceea ce președintele american, Barack Obama, va decide să facă nu va fi focalizat pe premierul Maliki, ci pe poporul irakian”, a afirmat politicianul american. El a subliniat că acţiunile grupării teroriste Statului Islamic din Irak şi Levant (SIIL) îngrijorează Guvernul american şi ameninţă nu doar securitatea Irakului, ci şi „interesele SUA şi pe cele ale Occidentului”.

Diplomatul american a dezminţit orice cooperare directă cu Iranul, relatează Agerpres. Interviul cu NBC News a semnalat o schimbare de atitudine faţă de Teheran. La începutul acestei  săptămâni, secretarul de stat american a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi posibilă o cooperare militară SUA – Iran. „''Ceea ce ne interesează este de a comunica cu iranienii pentru ca ei să știe clar ce gândim noi și ca noi să știm clar ce gândesc ei”, a spus Kerry.

Potrivit Agerpres, Nuri al-Maliki este acuzat, atât de statele din regiune, cât şi de administraţia Obama că în Irak a dus o politică sectară care i-a marginalizat pe musulmanii sunniţi şi pe kurzi în favoarea şiiţilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray