2020-02-21 13:25

Julian Assange, condamnat la izolare

 |  21:01
Julian Assange, condamnat la izolare

La începutul acestei săptămâni, Wikileaks a anunţat pe Twitter că a demarat „planuri pentru situaţii de urgenţă” ca urmare a faptului că lui Julian Assange i-a fost tăiată conexiunea de internet de către „hackeri de stat”. Ca urmare, australianul, care a găsit adăpost la ambasada Ecuadorului din Londra, a rămas fără legătură cu restul lumii. Ulterior, guvernul ecuadorian (care i-a acordat azil politic lui Assange) a recunoscut, printr-un comunicat oficial, că i-a restricţionat accesul la internet fondatorului Wikileaks, precizând însă că măsura ar fi doar „temporară”.

„Neamestecul în treburili interne” în variantă ecuadoriană

Decizia guvernului de la Quito de a-i „tăia” internetul lui Assange vine după ce WikiLeaks a mai publicat, de la începutul acestei luni încoace, încă un „calup” de 12.000 de documente compromiţătoare pentru Hillary Clinton. În plus, incomodul australian a anunţat că vor mai urma şi alte 50.000 de documente înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc în SUA pe data de 8 noiembrie. Acest fapt a determinat, încă în cursul zilei de luni, multe „guri rele” să-şi posteze pe reţelele de socializare părerea că primul episod din „serialul” Hillary Leaks a fost cauza pentru care Assange „a fost lăsat fără megafonul lui virtual”. Ipoteza s-a transformat în certitudine după comunicatul de marţi al Ministerului de Externe al Ecuadorului. În respectivul comunicat se menţiona că, deşi Ecuadorul menţine „cu fermitate” decizia din anul 2012 prin care i s-a acordat azil politic lui Julian Assange (acuzat în Suedia de viol, fapt pe care australianul îl neagă cu îndârjire, afirmând că este vorba de o „făcătură” a serviciilor secrete americane) dar că a luat această măsură (tăierea „țevii” de net a lui Assange) „din respect pentru suveranitatea altui stat”. Mai exact, a Statelor Unite ale Americii... În comunicat se specifică şi faptul că Ecuadorul „respectă principiul neamestecului în treburile interne ale altor state, nu se implică în procesele electorale în curs, nici nu sprijină un anumit candidat”. În plus, Ministerul de Externe de la Quito a folosit ocazia pentru a se disocia de seria de dezvăluiri Hillary Leaks, afirmând că responsabilitatea pentru publicarea e-mailurilor (şi a documentelor conţinute în attachmenturile acestora) schimbate de candidata partidului democrat, Hillary Rodham Clinton, cu aliaţii săi politici „aparţine în exclusivitate organizaţiei Wikileaks”.

Preşedintele Ecuadorului doreşte victoria lui Hillary Clinton

Motivele pentru care ecuadorienii au considerat că a venit vremea să-l „amuţească” pe Assange sunt mai multe. După comunicatul ecuadorian, organizaţia Wikileaks a publicat la rândul său unul, „bazat pe multiple surse din Statele Unite”. În acest comunicat, Wikileaks afirma că „amuţirea” lui Julian Assange a survenit ca urmare a intervenţiilor Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, care i-a cerut preşedintelui ecuadorian Rafael Correa să se „rezolve situaţia”. Atât Kerry cât şi preşedintele Correa neagă acest fapt, ba chiar neagă şi faptul că s-ar fi întâlnit în Columbia pe data de 26 septembrie, cu prilejul unui summit consacrat unui acord de încetare a focului între guvernul acestei ţări şi gherilele marxiste FARC (acordul, dorit de multă lume -unul dintre mediatori fiind preşedintele cubanez Raul Castro-, a fost respins de poporul columbian prin referendum pe data de 2 octombrie).

„Deşi suntem de multă vreme îngrijoraţi în ceea ce priveşte Wikileaks, orice sugestie că Secretarul John Kerry sau Departamentul de Stat s-ar fi implicat în închiderea canalelor de comunicare ale lui Assange este falsă”, se afirmă într-un recent comunicat al Departamentului de Stat. La rândul lor, ecuadorienii afirmă că „Politica externă a ţării noastre ascultă exclusiv de deciziile sale suverane şi nu cedează presiunilor exercitate de alte ţări” (aluzie la SUA & John Kerry).

Admiratorii lui Assange şi „o anumită parte a presei” de limbă engleză de pe ambele maluri ale Atlanticului refuză însă se creadă versiunea oficială enunţată prin comunicate de presă. După părerea lor, explicaţia „amuţirii” lui Assange este una foarte simplă: preşedintele ecuadorian Rafael Correa (unul dintre susţinătorii acordului respins de columbieni prin referendum) doreşte se teme de eventualitatea că alegerile prezidenţiale din SUA ar putea fi câştigate de Donald Trump şi doreşte victoria candidatei Partidului Democrat, Hillary Rodham Clinton. Or, exact pe Hillary Clinton a „pus tunurile” Julian Assange, pentru că o consideră a fi „răul cel mai mare” – pentru SUA şi nu numai.

Admiratorii lui Assange sunt îngrijoraţi

Mulţi admiratori ai lui Julian Assange se tem pentru viaţa australianului. „Am auzit că Ecuadorul le-a promis lui Clinton & Co că Julian Assange va fi ori extrădat, ori mort”, a postat pe Reddit un utilizator care foloseşte pseudonimul Rotten Scoundrels (Ticăloşi Putrezi, cu sensul de Ticăloşi Corupţi – n.r.). Alţi postaci reamintesc de o tentativă de spargere care a avut loc cu câteva luni în urmă la ambasada Ecuadorului din Londra – un spărgător a încercat să intre exact în aripa în care locuieşte Assange. Fondatorul WikiLeaks şi fanii săi sunt convinşi că „spărgătorul” era, de fapt, un asasin trimis de „agenţiile americane”, care „o sprijină în mod făţiş pe Hillary Clinton”. Şi mai sunt şi alţii, care sunt convinşi că Hillary Clinton vrea ca „agenţiile” să trimită o dronă care să-l lichideze pe incisivul australian.

Pe de altă parte, şefa departamentului de Planificare a Politicilor din Departamentul de Stat al SUA, Ann-Marie Slaughter, a trimis un e-mail cu adresă multiplă lui Hillary Clinton şi câtorva apropiaţi ai acesteia, în care propunea abordarea „problemei Julian Assange” prin „strategii non-legale”.

Printre cei care şi-au exprimat deschis îngrijorarea păentru viaţa şi siguranţa australianului se numără şi Pamela Anderson. Fosta mascotă Playboy şi vedetă a serialului „BayWatch”, în prezent devenită activistă pentru drepturile animalelor, l-a vizitat sâmbătă (deci înainte de „amuţire”) pe Julian Assange în micul său apartament din ambasada londoneză a Ecuadorului. După vizită, Pamela (care a recunoscut că „l-a torturat” cu meniul vegan pe care i l-a adus la pachet) şi-a declarat îngrijorarea pentru sănătatea lui Assange, pe care îl consideră a fi „un om bun” şi şi-a exprimat speranţa că, „într-o bună zi, se va întâmpla o minune care îi va permite lui Julian să fie din nou liber”.

Assange, din ce în ce mai bolnav şi mai chinuit de singurătate

Trebuie spus că îngrijorările Pamelei Anderson sunt cât se poate de întemeiate. Începând cu data de 19 iunie 2012, când s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului (situată în cartierul londonez Khightsbridge), starea sănătăţii lui Julian Assange (acum în vârstă de 45 de ani) s-a deteriorat progresiv. Pe australian îl chinuie durerile de dinţi, durerile de spinare şi, nu în ultimul rând, depresia. Aşa cum i-a declarat recent unui medic, claustrarea îi crează probleme (cum ar fi pierderea noţiunii timpului), împotriva cărora luptă din ce în ce mai greu. În plus, autorităţile britanice i-au refuzat accesul la îngrijire medicală, ceea ce i-a agravat starea sănătăţii. E din ce în ce mai singur, pentru că mulţi prieteni şi foşti colaboratori i-au întors spatele, acuzându-l că „a transformat WikiLeaks în cel mai bun prieten al lui Donald Trump” (acuzaţie susţinută şi de organe de presă de stânga precum cotidianul britanic The Guardian, care odată îl ridica în slăvi pe australian). Singurul companion al lui Assange este o pisicuţă primită de la un admirator – pentru că mai are încă foarte, foarte mulţi. Din când în când, mai primeşte câte o vizită (cum a fost cea a Pamelei Anderson), dar asta nu i se întâmplă prea des. În rest, „stă închis între patru pereţi” – tot spaţiul de care dispune constă într-un dormitor de 5.5 metri pătraţi care dă într-o cameră de 24 de metri pătraţi, în care îşi are biroul. Pe birou se află un calculator care acum, în lipsa conexiunii de internet, nu-i mai foloseşte la mare lucru.

Va supravieţui WikiLeaks fără Assange?

Rămâne de văzut dacă WikiLeaks (organizaţie care, conform lui Assange dispune de nu mai puţin de 154 de avocaţi şi consilieri juridici în întreaga lume) poate rezista fără fondatorul său. Thomas White, un expert britanic în materie de securitate cibernetică şi totodată „activist pentru transparenţă”, consideră că da. „Ultimele comunicate de presă emise de WikiLeaks arată că organizaţia dispune de suficientă „muniţie” pentru cazul în care autorităţile  ecuadoriene nu vor continua să-i acorde azil politic lui Julian Assange”. 

La realizarea acestui articol au fost folosite informaţii publicate de McClatchyDC.com, BigStory.app.org, Yorkshire Post.co.uk, The True Pundit.com şi Bloomberg.com.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine