2019-10-19 20:57

KIM JONG-UN anunţă că va suspenda toate TESTELE NUCLEARE şi cu rachete. REACŢIA lui TRUMP

 |  09:24
KIM JONG-UN anunţă că va suspenda toate TESTELE NUCLEARE şi cu rachete. REACŢIA lui TRUMP

Coreea de Nord va suspenda, de sâmbătă, toate testele nucleare şi cu rachete şi va închide un centru nuclear din nordul ţării, a anunţat liderul nord-coreean Kim Jong-un, potrivit presei de stat, scrie BBC.

UPDATE: China a salutat anunţul făcut de Coreea de Nord privind suspendarea testelor sale nucleare şi balistice.

Beijingul va susţine dezvoltarea economică şi denuclearizarea Peninsulei Coreene, a subliniat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang. "Vom susţine (Coreea de Nord) prin intermediul dialogurilor şi consultărilor cu părţile implicate, în vederea soluţionării preocupărilor lor şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre părţi", a spus Lu.De asemenea, acesta şi-a exprimat speranţa că "toate părţile implicate se vor îndrepta în aceeaşi direcţie şi vor întreprinde acţiuni concrete pentru a se ajunge la o pace durabilă şi la o dezvoltare comună în regiune", potrivit comunicatului.

"Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansările de rachete balistice intercontinentale", a anunţat agenţia centrală de presă nord-coreeană.

De asemenea, liderul nord-corean a anunţat că va fi închis centrul nuclear de la Punggye-ri, unde din 2006 şi până în prezent au fost efectuate şase teste nucleare, potrivit News.ro.

Decizia a fost luată după o întâlnire a conducerii Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, în contextul în care peste o săptămână Kim Jong-un se va întâlni cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Liderii celor două Corei se întâlnesc vinerea viitoare în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula. Este vorba despre al treilea summit de acest fel de la sfârşitul războiului.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Donald Trump a precizat că vestea este una „foarte bună”.

„Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate testele nucleare şi să închidă o importantă zonă de testare. Asta este o veste foarte bună pentru Coreea de Nord şi lume - un mare progres! Abia aştept întâlnirea noastră”, a scris Trump.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat, sâmbătă, presei: „Acest anunţ este un pas înainte şi aş vrea să îl întâmpin cu bucurie. Dar ce este important este că asta duce la o completă şi verificabilă denuclearizare. Vreau să subliniez asta”.

Japonia a susţinut o politică de maximă presiune asupra Coreei de Nord pentru a face ca statul să abandoneze la programul armelor.

În noiembrie 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-un spunea că ţara sa a devenit un stat nuclear deplin, după ce a testat cu succes un nou tip de rachetă capabilă să lovească oriunde în Statele Unite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray