2019-10-14 11:13

Kim Jong Un, ”în curând” la Seul, anunţă Moon Jae-in în Parlament

 |  10:13
Kim Jong Un, ”în curând” la Seul, anunţă Moon Jae-in în Parlament

Liderului nord-corean Kim Jong Un urmează să efectueze ”în curând” o vizită la Seul, a anunţat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ultimul dintr-o serie de episoade ale unei destinderi în curs în peninsulă, în pofida impasului negocierilor cu privire la ”denuclearizare” între Coreea de Nord şi Statele Unite, relatează AFP.

În cel de-al treilea lor summit, în septembrie, la Phenian, cei doi lideri au convenit ca Kim să se ducă la Seul în ”viitorul apropiat”, fără să precizeze o dată în acest sens.

Moon a anunţat că această vizită ar putea să aibă loc până la sfârşitul anului. El a declarat în Parlament că peninsula se apropie de ”linia de plecare istorică” a păcii.

”Se pare că vizita preşedintelui Kim Jong Un în Rusia şi o vizită în Coreea de Nord a preşedintelui (chinez) Xi Jinping vor avea loc în curând”, a declarat el. Şeful statului sud-coreean a evocat de asemenea o ”deschidere” în vederea unei întâlniri între Kim şi premierul japonez Shinzo Abe.

”Vizita înapoi a preşedintelui Kim Jong Un la Seul va avea loc în curând”, a adăugat el, fără să facă alte precizări.

Divergenţe în abordarea dosarului nord-coreean au apărut între Seul şi aliatul său american, care are staţionaţi 28.500 de militari în Coreea de Sud pentru a o proteja de vecinul ei.

În cadrul summitului lor istoric de la Singapore, în iunie, Kim şi preşedintele american Donald Trump au semnat o declaraţie vagă cu privire la o ”denuclearizare”, iar de atunci negocierile nu au progresat deloc.

Statele Unite, care se află în fruntea unor eforturi internaţionale, din 2017, în vederea exercitării unor presiuni asupra economiei nord-coreene, refuză o relaxare a sancţiunilor atât timp cât Nordul nu a procedat la o ”denuclearizare finală şi integral verificabilă”.

Moon este principalul arhitect al spectaculoasei destinderi cu Nordul, care este vizat de multiple sancţiuni ONU, din cauza programelor sale balistic şi nuclear.

Preşedintele sud-coreean a promis Nordului investiţii şi proiecte transforntaliere cu scopul de a-l îndemna la ”denuclearizare”, alimentând însă temeri cu privire la eventuale încălcări ale sancţiunilor.

Departamentul de Stat american a anunţat că Seulul şi Washingtonul urmează să formeze un nou grup de lucru în vederea consolidării cooperării lor.

Moon a adăugat că un al doilea summit Kim-Trump se află ”în faţa noastră”. ”Acum, Sudul, Nordul şi Statele Unite vor ajunge la o denuclearizare totală şi la o pace durabilă în peninsula coreeană”, a declarat el.

Phenianul acuză Washingtonul că-i cere să se dezarmeze nuclear în mod unilateral, fără să facă vreo concesie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray