2020-07-02 17:51

Kremlinul se folosește de Siria: Antiterorismul întârziat al lui Vladimir Putin

 |  22:41
Kremlinul se folosește de Siria: Antiterorismul întârziat al lui Vladimir Putin

Politica externă rusă se adaptează noilor realități. Izolată de Occident din cauza atacului nedeclarat asupra Ucrainei, Rusia încearcă să se reinventeze ca partener al Occidentului în lupta contra terorismului islamist. Moscova caută totodată să îl apere pe aliatul său din Orientul Mijlociu, Bashar al-Assad, atât de amenințarea islamiștilor, cât și de presiunile exercitate de statele occidentale. Cheia se află în negocierile cu Statele Unite ale Americii.

Invazia rusă a Ucrainei a aruncat în aer cooperarea dintre Statele Unite și Rusia. Ocuparea Crimeei și lansarea unei mișcări separatiste în estul ucrainean a atras un val de condamnări din partea statelor occidentale, în frunte cu SUA, instituirea unor sancțiuni economice. Contactele dintre Casa Albă și Kremlin s-au limitat la doar câteva convorbiri telefonice. Situația ar putea să se schimbe la reuniunea statelor care fac parte din Organizația Națiunilor Unite (ONU). Întrevederea dintre Barack Obama și Vladimir Putin ar putea aduce modificări importante atât în războiul civil din Siria, cât și în evaluarea situației din Ucraina.

Interviu la CBS

În anticiparea întâlnirii de la ONU, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus, într-un interviu acordat televiziunii americane CBS, pregătirea unei noi coaliții internaționale împotriva organizației teroriste Statul Islamic. Liderul de la Kremlin a explicat jurnaliștilor americani că este necesară atragerea în conflict și a altor state din Orientul Mijlociu care ar fi interesate de eliminarea influenței extremiștilor sunniți, nu doar de cele primite în coaliția condusă de SUA. Putin a adăugat că o coaliție lărgită trebuie să includă și armata națională siriană, precizând că Moscova consideră că unica soluție realistă pentru conflictul civil sirian este victoria lui Bashar al-Assad. Liderul rus a subliniat că armata siriană este singura forță militară care are căderea morală de a opera pe teritoriul sirian. În acest context, liderul de la Kremlin a acuzat administrația Obama că oferă susținere militară unor  grupări de rebeli anti-Assad care încalcă în mod flagrant legislația internațională și Carta ONU. „Noi oferim asistenţă numai entităţilor Guvernului legitim” sub forma „livrărilor de armament către Guvenul sirian, formării de personal şi ajutorării poporului sirian”, a subliniat președintele rus, citat de Mediafax. Vladimir Putin a ironizat puterea americană, profitând de scandalul iscat de recunoaștere de către Pentagon că numai cinci rebeli au mai rămas dintr-un detașament de 60 de persoane antrenate și înarmate de SUA. „Doar patru sau cinci luptă cu arma, în timp ce restul au luat pur şi simplu armamentul american şi au fugit să se alăture ISIS”, a afirmat liderul rus. Președintele Rusiei a dezmințit totodată informațiile apărute în presa occidentală privind o eventuală invazie terestră în Siria, relatează Agerpres. „Rusia nu va participa la nici o operațiune terestră pe teritoriul sirian sau în orice altă țară. Ei bine, cel puțin nu avem în vedere așa ceva pentru moment”, a afirmat politicianul rus. Vladimir Putin a adăugat că relațiile de cooperare dintre Moscova și Damasc se vor întări în perioada următoare, întrucât Rusia este hotărâtă să ia parte la distrugerea Statului Islamic.

Pregătire din timp

Interviul acordat de Vladimir Putin jurnaliștilor de la CBS a fost înregistrat în urmă cu câteva zile, fiind difuzat în Statele Unite ale Americii abia duminică seară. Președintele rus a vorbit în limba rusă, declarațiile sale fiind traduse de jurnaliștii americani, informează Agerpres. Potrivit CBS, interviul a fost realizat în Rusia, la o reședință a președintelui rus din apropierea Moscovei.

Ajutorul lui Lavrov

Afirmațiile lui Vladimir Putin au fost anticipate de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Șeful diplomației ruse a afirmat la sfârșitul săptămânii precedente că Statele Unite și Rusia ar putea colabora în Siria, întrucât pentru ambele țări Statul Islamic este o organizație teroristă ce trebuie distrusă. „Pozițiile sunt destul de apropiate. John Kerry a confirmat astăzi că singurul obiectiv al SUA și al coaliției înființate de ele este lupta împotriva teroriștilor și împotriva grupării Statul Islamic. Acesta este și obiectivul nostru. Singurul lucru ce nu reușește în planul apropierii pozițiilor îl constituie concluziile practice trase din acest obiectiv comun”, a afirmat duminică ministrul de Externe al Rusiei. Cu toate acestea, Lavrov a acuzat Statele Unite că nu au obținut aprobarea Consiliului de Securitate al ONU pentru campania militară din Siria, aducând astfel atingere dreptului internațional.

Analiza experților moscoviți

Întrevederea dintre Obama și Putin este privită cu scepticism de mai mulți experți ruși. Directorul Institutului rus pentru studiul statelor noi, Aleksei Martînov, a pus la îndoială o eventuală refacere a relațiilor ruso-americane. El a explicat că, deși ambele tabere sunt conștiente de riscurile pe care le presupune actualul conflict diplomatic dintre Moscova și Washington, este puțin probabil să se schimbe ceva. „Sper totuși ca multe aluzii, neînțelegeri să fie clarificate”, a afirmat expertul rus. La rândul său, Mihail Troețki de la Institutul pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) a opinat că atât Obama, cât și Putin se vor folosi de întrevedere mai degrabă pentru a arăta cum se poziționează cele două țări. „Moscova este cea care a întreprins recent o serie de acțiuni susceptibile să trezească întrebări de partea americană” și ar avea mai multe de precizat, a subliniat oficialul de la MGIMO.

NATO vrea colaborare, nu rivalitate

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că este gata să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin pentru a evita producerea vreunui „incident” între Coaliția Internațională contra Statului Islamic și forțele ruse dislocate recent în Siria. Conform Agerpres, oficialul NATO a criticat totodată sprijinul oferit de  Moscova regimului Bashar al-Assad, confruntat cu o revoltă națională și numeroase grupări teroriste. Susținerea dictatorului sirian „nu este o contribuție constructivă” la negocierile pentru pace, a explicat secretarul alianței occidentale. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz