2020-08-04 21:03

La Viena se reiau discuţiile: Occidentul negociază programul nuclear iranian

 |  19:13
La Viena se reiau discuţiile: Occidentul negociază programul nuclear iranian

Statele arabe şi Israelul se tem că regimul de la Teheran încearcă să se înarmeze nuclear. Îngrijorarea este împărtăşită de statele occidentale, Vestul încercând să obţină la Viena garanţii în ceea ce priveşte intenţiile Iranului.

Cele mai puternice state ale lumii au revenit joi la Viena pentru a continua negocierile cu Iranul în privinţa programului său nuclear. Reprezentanţii marilor puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China) au început discuţiile cu delegaţia iraniană în jurul orei 09.00, (10.00 ora României), sperând ca până la data-limită de 20 iulie să poată ajunge la un compromis cu Teheranul. Conform BBC, conducerea negocierilor a fost acordată Catherinei Ashton, înaltul reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene.

William Hague, ministrul de Externe al Guvernului de la Londra, a calificat reluarea negocierilor drept „un moment crucial” în tentativa pentru a rezolva „una dintre cele mai dificile provocări în domeniul politicii externe”. John Kerry, secretarul de Stat al SUA, a atras atenţia că tragerea de timp în folosul programului nuclear iranian va fi pedepsită, informează Mediafax. „Statele Unite şi partenerii lor nu vor accepta nici o prelungire (a negocierilor, n.r.) dacă este vorba despre o tergiversare”, a spus diplomatul american.

Discursul Teheranului

Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului, a salutat reluarea discuţiilor de la Viena. „Avem o ocazie unică să intrăm în istorie”, a spus şeful diplomaţiei de la Teheran. El a subliniat însă că Iranul nu-şi va vinde „progresele tehnologice”, un motiv de mândrie pentru toţi iranienii. Anterior, Zarif a trimis cotidianului francez “Le Monde” un articol în care a negat că ţara sa şi-ar dori armament nuclear, oferind mai multe argumente „morale”, „religioase” şi „strategice” pentru care Teheranul ar fi împotriva unui arsenal nuclear. De asemenea, diplomatul iranian a mai afirmat că sancţiunile impuse Teheranului s-au dovedit a fi inutile, întrucât nu au reuşit să împiedice dezvoltarea programului  nuclear „civil”.

Iranul s-a declarat gata să schimbe proiectul reactorului cu apă grea care se construieşte la Arak, instalaţie care ar putea produce plutoniu (material care, alături de uraniul îmbogăţit, poate fi folosit la producerea unei arme nucleare), dar a refuzat să dea informaţii despre programul său balistic. Potrivit diplomaţiei iraniene, capacitatea balistică a rachetelor pe care le deţin este o problemă care ţine strict de politica de apărare a statului şi nu are nici o relevanţă pentru politica nucleară a ţării.

Tratative dificile

Un prim acord, stabilit la începutul anului 2014, prevede ridicarea sancţiunilor internaţionale asupra exporturilor iraniene în schimbul garantării Teheranului că ţara nu va urmări un program militar nuclear. O nouă înţelegere ar putea duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Vest şi Iran, precum şi la reducerea riscului unei înarmări nucleare a celorlalte ţări din Orientul Mijlociu.

Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA),  jumătate dintre cele 20.000 de centrifuge iraniene sunt operaţionale. Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franţei, a afirmat că Iranul ar putea să îşi păstreze doar „câteva sute” de centrifuge din zecile de mii pe care la are în prezent.

Precedentele întâlniri au avut loc în luna mai şi s-au încheiat fără a fi fost înregistrat vreun rezultat. Iranul susţine că politica sa nucleară este dedicată diversificării surselor sale de energie electrică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz