2020-07-14 14:07

Legendarul președinte Ho Chi Minh și România

 |  14:50
Legendarul președinte Ho Chi Minh și România

Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea părintelui statului vietnamez, legendarul președinte Ho Chi Minh, pe tot teritoriul țării s-au derulat manifestări grandioase dedicate acestui eveniment.

Hồ Chí Minh, cunoscut îndeobște ca Ho Chi Minh s-a născut în zona centrală a Vietnamului la 19 mai 1890 și a decedat la 2 septembrie 1969. A fost cel mai  important om de stat vietnamez, a condus lupta de independență a țării de sub ocupația franceză. Ulterior a devenit prim ministru (1946 - 1955) și mai apoi președinte, între 1955 și 1969 al Vietnamului de Nord.

Hồ Chí Minh a fost născut sub numele de Nguyễn Sinh Cung, fiind de asemenea cunoscut și sub numele de Nguyễn Tất Thành, Nguyễn Ái Quốc (ceea ce înseamna „Nguyễn patriotul“), Lý Thụy, Hồ Quang, dar cel mai popular apelativ dat de vietnamezi a fost de Bác Hồ (Unchiul Hồ).

Numele de revoluționar deHồ Chí Minh înseamnă „cel care iluminează“ și i-a fost dat de către tovarășii de luptă. Unchiul Ho este cunoscut mai ales pentru fondarea mișcării de independență Viet Minh, în 1941 și pentru stabilirea controlului comunist asupra părții de nord a Vietnamului de Nord în anii 60.

A fost revoluționar, prim-ministru și președinte vietnamez. Anti-colonialist, emigrează mai întâi în SUA, iar apoi la Paris (1917), unde aderă la Partidul Socialist. Este expulzat din Franța și pleacă la Moscova, unde colaborează cu Partidul Comunist. În 1930 fondează Partidul Comunist Indochinez, iar în 1941 înființează Viet-Minh, Frontul de Independență a Vietnamului. În 1946 devine președintele Republicii Populare Vietnam. Mai apoi îi conduce în luptă pe militarii Viet-Cong în războiul dintre SUA și Vietnamul de Sud.

 

Singura ambasadă străină onorată de prezența „Unchiului Ho”

 

În anul 1957 președintele Ho Chi Minh vizitează Bucureștiul și Academia Militară din Cotroceni. Ca element de culoare în poza facută în timpul vizitei sale la București, apare în cadru  Academia Militară (Academia Militara I.V Stalin) si ca un element de curiozitate monumentul cu cei 3 luptatori din spatele “tovarășilor” este vopsit în alb, la fel ca și hainele de gală ale președintelui Ho Chi Minh!

 

Un lucru foarte puțin cunoscut s-a petrecut la ambasada României din Hanoi la cumpăna dintre anii 1967 și 1968. Cu puțin timp înainte de miezul nopții, un bătrânel vietnamez cu bărbuță și purtând haine sărăcăcioase, încălțat cu sandale și purtând în mîini o scrisoare, a bătut în poarta ambasadei României. Portarul i-a deschis și l-a întrebat pe cine caută. Bătrânelul i-a spus pe un ton blând, abia șoptit, că avenit să-i ureze la mulți ani ambasadorului și prin el ”poporului român frate!”.

 Ambasadorul român a coborât la ghișeul din curte și când l-a văzut pe oaspete i-au căzut ochelarii. Era legendarul președinte Ho Chi Minh, tătucul poporului vietnamez.

Deși pe toate canalele diplomatice se transmiseseră mii de mulțumiri poporului român pentru ajutorul acordat Vietnamului, Unchiul Ho a dorit să vină personal să ureze un an nou fericit, poporului frate român. Cei doi au băut câte o ceașcă cu ceai și mai apoi au plecat fiecare către reședința sa. A fost singura ambasadă străină pe care a vizitat-o vreodată președintele Ho Chi Minh!

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz