2020-05-29 04:33

Lovitură pentru serviciile de securitate din SUA: NSA, slăbită de Senatul american

 |  20:24
Lovitură pentru serviciile de securitate din SUA: NSA, slăbită de Senatul american

Agenția Națională pentru Securitate (NSA) nu va mai putea desfășura o supraveghere permanentă a rețelelor de informații. Potrivit unei noi legi adoptate atât de Camera Reprezentanților, cât și de Senatul SUA, NSA va fi nevoită să coopereze cu companiile de telefonie. Accesarea datelor înregistrate de acestea din urmă se va putea face numai cu ajutorul unui mandat oficial emis de un tribunal care are în răspundere lupta împotriva terorismului.

Senatul Statelor Unite a votat marți în favoarea unei legi care pune capăt colectării în masă a datelor telefonice de către Guvernul federal. Adoptat anterior și de Camera Reprezentanților, documentul a fost semnat de președintele american, Barack Obama. „Mă bucur că Senatul a adoptat în cele din urmă Legea libertăţii. Legea protejează libertăţile civile şi securitatea naţională”, a afirmat liderul de la Casa Albă într-un mesaj publicat ulterior pe rețeaua socială Twitter.  Obama a precizat că administrația sa va lua măsuri rapide pentru a permite specialiștilor din zona de securitate să beneficieze de „întregul set de instrumente vitale de care au nevoie pentru a continua să protejeze ţara”.

Legea Libertății (USA Freedom Act) permite autorităților federale să acceseze datele stocate de companiile de telefonie numai în baza unui mandat emis de un tribunal antiterorist care a constatat că persoană urmărită este suspectă de legături cu organizațiile teroriste. Actul legislativ a fost adoptat cu 67 de voturi „pentru” și doar 32 „împotrivă”.

Opinii

Patrick Leahy, inițiatorul democrat al legii, a vorbit despre USA Freedom Act ca fiind „prima revizuire majoră a legilor privind supravegherea guvernamentală” din ultimele câteva decenii. Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, nu a fost însă la fel de mulțumit. El a cerut, fără succes, amendarea proiectului prin extinderea perioadei de transferare a datelor stocate la Agenția Națională de Securitate (NSA) către firmele de telefonie de la șase luni la un an și anularea unei prevederi privind declasificarea hotărârilor Tribunalului secret pentru supravegherea informațiilor străine (FISA).

USA Freedom Act „ne va diminua capacitatea de a răspunde multitudinii de amenințări cu care ne confruntăm în prezent” și este „o victorie răsunătoare a celor care complotează continuu împotriva patriei noastre”, a avertizat McConnell. Politicianul republican a mai spus că hotărârea Senatului este cu atât mai greșită cu cât are loc în timpul unei perioade de ascensiune a organizației teroriste Statul Islamic.

Cel puțin 11 senatori republicani au votat contra propunerilor lui McConnell, relatează Mediafax. Senatorul republican Marco Rubio, candidat la președinția SUA, nu se află între ei. „USA Freedom Act slăbeşte securitatea naţională a Statelor Unite interzicând programele pe care comunitatea de informaţii şi FBI le-au folosit pentru a ne proteja de nenumărate ori”, a explicat oficialul american. Senatorul a pus adoptarea legii pe seama unei „conduceri prezidențiale slabe” a lui Barack Obama și a „campaniei de dezinformare” la care a fost supusă opinia publică americană.

Verdictul lui Snowden

Edward Snowden, fostul consultat NSA care a dezvăluit amploarea colectării datelor în masă, a declarat, la un eveniment organizat la Londra de Amnesty International, că votul din Senat este „istoric”, dar „insuficient”. Mesajul său a fost transmis pe Internet într-o intervenție live din Rusia. Snowden se află sub protecția autorităților ruse, care au făcut din fostul consultant NSA o unealtă în războiul informațional cu Statele Unite ale Americii. Nici Jameel Jaffer, un reprezentant Uniunii Americane pentru Libertăți Civile (ACLU), o cunoscută organizație de stânga, nu este întru totul mulțumit, relatează Agerpres. „Legea lasă neschimbate multe dintre mijloacele de supraveghere ale guvernului și aduce doar mici ajustări în ceea ce privește transparența”, a susținut acesta.

Avioane de supraveghere FBI

Christopher Allen, un purtător de cuvânt al Biroului Federal de Investigații (FBI), a dezvăluit că instituția pe care o reprezintă „utilizează în mod obișnuit capacitățile sale aeriene în sprijinul anchetelor țintite contra anumitor indivizi”. Potrivit Agerpres, Allen a precizat că aparatele folosit de FBI nu sunt „echipate, nici concepute, nici utilizate” pentru desfășurarea unor operațiuni de „colectare în vrac sau supraveghere în masă”. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine