2019-10-14 13:43

Macron: Europa trebuie să dialogheze cu Rusia

 |  09:19
Macron: Europa trebuie să dialogheze cu Rusia

”Europa trebuie să dialogheze cu Rusia”, care este necesar, la rândul său, ”să facă eforturi”, îndeamnă Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului public elveţian RTS, relatează AFP.

”Europa, în această ordine multilaterală pe care o apăr eu, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii şi de securităţii cu Rusia şi nu trebuie să treacă exclusiv pe la NATO”, a apreciat marţi, în acest interviu, şeful statului francez.

”A existat un gest militar, nu ne putem face că nu s-a întâmplat nimic”, a spus el, referindu-se la anexarea Crimeei. În opinia sa, ”fără un avans clar şi tangibil în procesul de la Minsk” în vederea opririi confruntărilor armate în estul Ucrainei, ”nu poate avea loc o reformare a G8”, care a redevenit G7 - fără Rusia, după anexare.

”Însă este necesar să aibă loc o discuţie strategică. De aceea, săptămâna aceasta, voi purta din nou o lungă discuţie, intensă, cu Vladimir Putin, ca preşedinte al Franţei şi totodată al G7”, a precizat Macron.

Vladimir Putin nu a fost invitat, iar Rusia nu a fost menţionată de către preşedinţii francez şi american Donald Trump în cadrul ceremoniilor marcării a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia.

”Avem dezacorduri, dar lucrăm împreună”, a dat asigurări Macron, citând coooperarea în vederea unei soluţii politice în Siria. ”Ne-am înşela să lăsăm Rusia să se întoarcă spre China”, a pledat el.

În opinia lui Macron, Rusia ”este o ţară mare, care a trăit drame împreună cu noi” şi nu trebuie ”să uităm vreodată ceea ce au plătit ei” în al Doilea Război Mondial.

Preşedintele francez a pledat totodată ca ”europenii să se echipeze european” în privinţa materialelor lor strategice - precum armamentul şi telecomunicaţiile -, din grijă faţă de ”suveranitatea europeană”.

”Dacă Europa vrea să existe, nu putem spune că ne îndoim de angajamentul Statelor Unite şi să nu achiziţionăm echipament european”, a lansat el.

”Trebuie să le putem spune cetăţenilor noştri că ştim să producem lucrurile de care avem nevoie pentru a funcţiona autonom”, a spus el, citând ”telecomunicaţiile, cablurile submarine, Apărarea, informaţia şi modul de a se deplasa”.

Întrebat care sunt favoriţii săi în posturi de conducere UE, el a declarat că doreşte ca doi bărbaţi şi două femei să ocupe cele patru posturi-cheie - preşedinţia Parlamentului European (PE), Comisiei Europene (CE), Consiliului European şi şeful diplomaţiei Uniunii.

El a dat asigurări totodată, în legătură cu o eventuală candidatură a Angelei merkel, că, ”dacă ea o va vrea, eu o voi susţine”.

În privinţa stejarului oferit lui Donald Trump anul trecut şi care s-a uscat, ”voi trimite altul”, a promis el.

”Simbolul era să-l plantăm împreună. Săracul, nu a supravieţuit, pentru că a fost supus unui regim cam dur”, a spus el zâmbind - arborele s-a uscat după ce a fost plasat în carantină -, dar ”nu trebuie să vedem un simbol acolo unde nu există”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-12Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Au oprit inima Europei Daca cineva îmi zicea, înainte sa fim primiţi în UE, că nu avem ce căuta acolo, îl scuipam între ochi. Scurt şi cuprinzător! Acum, parcă mă bucur că România a fost blocată în drumul spre spaţiul Schengen, cu toate că mi se rupe inima! Nu că nu am fost acceptaţi, ci că e mai bine aşa! Iată unde ne-a dus corectitudinea politică exagerată şi prost aplicată, ca şi ecologismul anilor ‘80 finanţat eficient de sovietici. Ca şi corectitudinea politică, de altfel. Ia să vedem, cine zice că nu tot jucătorii de şah geopolitic de la Moscova au inventat-o? Duşmanii euro-atlantismului se simt ca peştii în apă în aceste timpuri fără noimă..
22 Noi 2015

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray