2019-10-18 22:13

Macron o critică pe Merkel: Îi zădărniceşte cele mai importante proiecte de refondare a UE

 |  12:43
Macron o critică pe Merkel: Îi zădărniceşte cele mai importante proiecte de refondare a UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi vede amplele proiecte pentru refondarea Uniunii Europene (UE) tot mai mult zădărnicite de blocaje cu Germania condusă de cancelarul Angela Merkel, fie că este vorba de apărarea comună sau de zona euro.

La aproape un an de la alegerea sa ca şef al statului francez a venit şi timpul figurilor posace."Aceasta se anunţă a fi foarte laborios şi ar trebui, în opinia mea, să ducă doar la mici reforme", a declarat pentru AFP Stefani Weiss, analist al Fundaţiei germane Bertelsmann. Publicaţia Der Spiegel merge şi mai departe: "Iniţiativa europeană a preşedintelui francez este moartă şi îngropată după numai şapte luni".

Venirea la Berlin, joi, a preşedintelui Macron, în urma discursului său din Parlamentul European, va fi o ocazie pentru a constata profunzimea breşei. Iar acest lucru vizează în primul rând proiectul privind întărirea Europei Apărării.

Într-o măsură mai mare decât marile discursuri, loviturile din Siria au servit drept revelator. În cadrul UE, doar Franţa şi Marea Britanie - ultima ţară pregătindu-se să părăsească blocul - s-au asociat cu SUA pentru bombardamente. Germania a refuzat iniţial orice participare, exprimându-şi însă susţinerea pentru operaţiune, potrivit Agerpres.

Această poziţie a Angelei Merkel, chiar dacă se explică prin stricte constrângeri ale parlamentului german şi prin pacifismul profund ancorat în opinia publică, nu stârneşte mai puţine dezbateri. La fel ca în 2011, Germania s-a abţinut în timpul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU ce autoriza folosirea forţei pentru apărarea civililor în Libia.

Citeşte şi Preşedintele Franţei avertizează că există riscul unui RĂZBOI CIVIL în Europa

În Germania, problema recurgerii la forţa militară rămâne un subiect tabu, în pofida misiunilor comune cu Franţa în teatre de operaţiuni periculoase precum Mali. De altfel, chiar dacă Germania ar dori, starea proastă a echipamentelor sale militare din cauza investiţiilor insuficiente limitează oricum mijloacele sale de acţiune. De acest lucru Parisul se plânge în privat, informează Agerpres.

Celălalt mare proiect al lui Emmanuel Macron, reforma zonei euro, prin crearea unui buget autonom pentru stimularea investiţiilor sau a unui portofoliu comun al finanţelor prin desemnarea unui ministru unic, nu stă nici el mai bine. Noul guvern german afişează un scepticism în creştere.

Partidul conservator al Angelei Merkel şi-a exprimat în această săptămână opinia nefavorabilă pe care o are despre proiectele preşedintelui francez şi a pus condiţii stricte celui care vizează să creeze un Fond Monetar European. "Nu văd de ce aş face din fericirea lui Macron centrul programului meu politic", a ironizat marţi un reprezentant al grupului parlamentar conservator, Alexander Dobrindt.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-18Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
18 Apr 2018

se tot vorbeste de noi valuri de refugiati de pana la 60de milioane de persoane si probabil ca francezii s-au saturat de pobleme cu terorismul si alte infractiuni ...unii vor sa mai aduca noi refugiati in Europa si sa-i imparta cu bagheta dirijorului Merkel la toti europenii ...concertul teroristilor condusi de la Berlin de MUTTI(mamica Merkel)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray