2020-07-03 17:36

Mărturia unui cercetător American: Coreea de Nord construieşte noi centrale nucleare, în secret

 |  18:04
Mărturia unui cercetător American: Coreea de Nord construieşte noi centrale nucleare, în secret

Autorităţilenord-coreene i-au prezentat în această lună unui cercetător american, aflat învizită, o nouă centrală nucleară construită rapid şi în secret pentruactivităţi de îmbogăţire a uraniului, ceea ce ridică semne de întrebare înlegătură cu intenţiile Phenianului în domeniul nuclear relatează New YorkTimes.

Cercetătorul,Siegfried S. Hecker, profesor la Stanford University, a declarat că a fost"uluit" de complexitatea noii centrale, unde a văzut "sute şisute" de centrifuge recent instalate într-un fost centru de fabricare decombustibil şi care erau operate dintr-o "sală de controlultramodernă", potrivit acestuia. Nord-coreenii susţin că 2.000 de centrifugeau fost deja instalate şi sunt funcţionale, a precizat cercetătorul american. Hecker a spus că aceste descoperiri vor provoca, cusiguranţă, o adevărată furtună politică.

Centrala nucleară nu exista în aprilie 2009,când ultimii inspectori americani şi internaţionali au fost obligaţi săpărăsească ţara, afirmă oficialii americani. Dacăei ar fi autorităţile americane ar fi ştiut de existenţia centrului încă dinaprilie 2009, când inspectorii internaţionali au fost expulzaţi din Coreea deNord. Viteza cu care a fost construit noul centru arată clar că Phenianul abeneficiat de asistenţă străină şi a reuşit să evite sancţiunile Consiliului deSecuritate al ONU.

Odelegaţie de experţi americani, printre care şi Hecker, anunţase anterior căimagini prin satelit atestă construirea unui reactor cu apă uşoară la centralade la Yongbyon. Activităţile de construcţie erau vizibile pe locul unde se aflaturnul de răcire al reactorului nuclear al centralei, care producea plutoniupentru arsenalul nuclear al ţării şi care a fost demolat în 2008, în cadrulunui acord încheiat cu comunitatea internaţională.

Administraţiaamericană intenţionează să folosească noile informaţii pentru a arăta căPhenianul încalcă sancţiunile ONU şi continuă să realizeze progrese semnificativeîn direcţia dezvoltării programului său nuclear.

Obamasperă să convingă China, cea mai importantă sursă de sprijin politic şieconomic al Phenianului, să exercite presiuni sporite asupra guvernului lui KimJong-il, care trece printr-o perioadă de tranziţie pentru succesiunea laputere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz