2019-10-18 00:02

Mein Kampf, „opera” lui Hitler, succes fulminant în Germania. Vezi cum se explică succesul noii ediții

 |  17:27
Mein Kampf, „opera” lui Hitler, succes fulminant în Germania. Vezi cum se explică succesul noii ediții

O ediție comentată a cărții "Mein Kampf", a lui Adolf Hitler, publicată în Germania în 2016, pentru prima dată după 70 de ani, s-a impus ca un succes în librării, vânzând nu mai puțin de 85.000 de exemplare, a anunțat Institutul de istorie contemporană (IfZ) din Munchen, care a publicat volumul, informează Reuters.

Textul original al lui Hitler a fost folosit drept fundament pentru ideologia nazistă și reflectă ura sa față de evrei, care în cele din urmă a dus la Holocaust. Noua ediție include 3.500 de note explicative pentru a evita utilizarea sa în scopuri propagandistice, dar criticii și-au exprimat oricum îngrijorarea privind publicarea în două tomuri care totalizează circa 2.000 de pagini.

"S-a adeverit că teama că publicarea acestei cărți permite promovarea ideologiei lui Hitler a fost nefondată", și-a exprimat satisfacția într-un comunicat directorul IfZ, Andreas Wirsching. „Evoluția vânzărilor ne-a uimit. Nimeni nu se aștepta la asemnea cifre!”, a declarat Wirsching, pentru agenția germană DPA.

Potrivit datelor adunate de Institut, cumpărătorii acestei ediții sunt în principal „consumatori interesați de istorie și politică, dar și profesioniști din învățământ”.

Drepturile pentru singura carte scrisă vreodată de dictatorul nazist, în 1924 și 1925 - în timp ce ispășea în închisoare o pedeapsă pentru un puci eșuat, au intrat la 1 ianuarie 2016 în domeniul public, după ce au fost deținute din 1945 de landul Bavaria. Tocmai în contextul acestei expirări a drepturilor landului Bavaria a fost lansată noua ediție a "Mein Kampf", explică AFP, preluată de Agerpres.

De la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, Bavaria s-a opus reeditării "Mein Kampf", chiar dacă opera nu a fost interzisă ca atare. Astfel, exemplare din edițiile originale pot fi cumpărate în continuare de la anumiți anticari sau de pe internet.

La lansare, în 1933, după ce Hitler a devenit cancelar, cartea a fost un bestseller, vânzările totalizând, până în 1945, peste 12 milioane de exemplare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray