2020-07-07 16:40

Merkel se opune închiderii granițelor. La reuniunea Consiliului European cancelarul german va promova planul Turcia-UE pentru reducerea fuxului de refugiați

 |  19:57
Merkel se opune închiderii granițelor. La reuniunea Consiliului European cancelarul german va promova planul Turcia-UE pentru reducerea fuxului de refugiați

Cancelarul german, Angela Merkel, este de părere că, în criza refugiaților, Consiliul European va trebui, la reuniunea de joi și vineri, să aleagă între cooperarea cu Turcia și închiderea rutei Balcanilor. Dar a precizat că în opinia sa, închiderea granițelor propusă de statele din Grupul de la Vișegrad ar trebui exclusă deoarece ar avea consecințe pentru întreaga Uniune Europeană și spațiul Schengen. Așa că va lupta pentru „agenda turco-europeană”.

Merkel a mai spus că la reuniunea Consiliului European nu se va discuta adoptarea unui acord privind cote noi de refugiați, deoarece „ar fi ridicol” să se vorbească de alte cote, devreme ce până acum nu au fost relocați nici măcar 1000 din ce s-a stabilit la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie. Atunci s-a decis ca 160.000 de imigranți să fie relocați în alte state membre, prin cote obligatorii, iar Angela Merkel a susținut că este doar primul pas. Ea a cerut ulterior instituirea unui mecanism automat de redistribuire a imigranților, prin cote obligatorii. Planul ei a primit o lovitură serioasă după ce la sfârșitul săptămânii trecute, premierul francez, Manuel Valls, a spus că guvernul de la Paris nu mai susține o asemenea idee, deoarece nu întrunește un sprijin suficient în rândul statelor blocului comunitar.

Ungaria acuză Germania

UE și Turcia au convenit la sfârșitul anului trecut un plan de acțiune, prin care guvernul turc s-a angajat să stăvilească valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare inițială de trei miliarde de euro — destinat refugiaților sirieni de pe teritoriul turc — și a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum și a celui de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci. Totuși, acest acord nu a condus deocamdată la o scădere notabilă a fluxului migrator, reducerea numărului de migranți care debarcă în Grecia venind dinspre Turcia fiind pusă mai degrabă pe seama iernii, informează Agerpres. Pe 8 februarie, Merkel a fost la Ankara, unde a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească mecanisme care să permită migranților să ajungă în Europa în mod legal și în siguranță, respectiv să accepte să primească un anumit număr de migranți, mai ales refugiați sirieni.

„Știu că unii s-au săturat să audă cuvântul 'cote' (cote obligatorii de refugiați n.red.), dar astăzi am făcut un mare pas înainte și putem spune Turciei că avem o responsabilitate comună (...) Nu putem spera ca Turcia să oprească tot (fluxul de refugiați) și să spunem că de cote vom vorbi într-o jumătate de an. Acest lucru nu se poate. Trebuie să meargă împreună”, a afirmat atunci Angela Merkel.

În urma acestei declarații, Guvernul ungar a acuzat Germania că a încheiat în secret în numele UE, sau împreună cu câteva state ale UE, un acord secret cu Turcia pentru preluarea direct din Turcia a sute de mii de refugiați care să fie repartizați între statele blocului comunitar, în schimb, guvernul de la Ankara ar fi trebuit să fie mai cooperant în problema diminuării fluxului migrator.

Măsurile austriece

Pe de altă parte, ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, a anunțat marți că Austria va impune cote zilnice pentru a reduce numărul de imigranţi din ţară, similare cu cele adoptate de Germania şi va introduce verificări în noi puncte de frontieră, transmite Reuters. „Vor exista cote zilnice sau pentru fiecare oră şi odată ce vom ajunge la aceste cote vom înceta (să mai primim alţi imigranţi în ţară)", a declarat Johanna Mikl-Leitner. Dar ministrul a refuzat să precizeze care vor fi aceste cote ce urmează a fi impuse la punctele de frontieră ale ţării. Tot marţi, cancelarul austriac Werner Faymann a anunţat că Austria se pregăteşte să introducă verificări la noi puncte de frontieră cu Slovenia şi Italia pentru a anticipa noile rute parcurse de imigranţi în încercarea de a ajunge în vestul şi nordul Europei, pe fondul restricţiilor impuse imigranţilor la frontierele statelor balcanice.

Astfel, Austria face planuri pentru introducerea de controale la un număr de 12 puncte de trecere suplimentare de la frontierele cu Italia, Slovenia și Ungaria pentru a putea gestiona afluxul de migranți, a afirmat marți ministrul de interne Johanna Mikl-Leitner, citată de DPA, Reuters și AFP.

„Vor exista diferite măsuri structurale” care ar putea include garduri similare cu cele de 4 km lungime instalate la postul de trecere a frontierei în Slovenia de la Spielfeld. Măsurile care vor fi aplicate includ controale asupra persoanelor, autovehiculelor și trenurilor, a adăugat ea.

De asemenea, Austria a anunţat că va include Algeria, Tunisia, Maroc, Georgia, Ghana şi Mongolia pe lista ţărilor sigure, astfel că imigranţii care provin din aceste state nu vor putea solicita azil şi vor fi deportaţi.

Croația trimite trupe

La puțin timp, poliția din Croația a anunțat că a trimis personal suplimentar pentru a întări frontiera cu Serbia, relatează Reuters. „Croația a trimis forțe suplimentare la frontieră și polițiști antirevoltă pentru a monitoriza zona de la și din apropierea frontierei cu Serbia”, se precizează într-un comunicat al poliției.

Peste 650.000 de migranți au trecut prin Croația din luna septembrie 2015 în drumul lor spre diferite state occidentale. 'Șefii polițiilor din Austria, Slovenia, Croația, Serbia și Macedonia se vor întâlni la 18 februarie la Zagreb pentru a discuta situația și a identifica posibile soluții la criza migranților', se mai menționează în textul citat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-16Parerea ta...

BALACEALA EUROPENA
16 Feb 2016

Maciuci Turcesti circumscrise si cu bile pe cap , la curul lor .
PARADISUL CRACILOR
17 Feb 2016

Madam Clevinschi ale vechiului presedinte , ii ducea cafeaua , in dormitor . a scris si o carte
CUM DE NU-I TRAGE
17 Feb 2016

nimeni un glonț în frunte? Ei sau broaștei râioase de Șoros? P-ăla-l cheamă Moartea și el mai zice - Stai, că mai am de belit niște creștini...mai ales români prin cozile lor de topor, MARI TRĂDĂTORI - fie din Parlamentul lor, sau europarlamentari!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz