2020-08-13 06:30

Mesajul Ministerului de Externe (MAE) cu ocazia Zilei Limbii Române

 |  09:53
Mesajul Ministerului de Externe (MAE) cu ocazia Zilei Limbii Române

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat miercuri, cu ocazia Zilei Limbii Române, că sprijinirea studiului limbii române în comunitățile românești și promovarea ei, inclusiv a statutului său de limbă oficială a Uniunii Europene, reprezintă o prioritate.

Potrivit MAE, sunt tineri "din ce în ce mai numeroși" care se îndreaptă către traducerea literaturii române sau activează în cadrul instituțiilor europene.

"Ministerul Afacerilor Externe se implică activ în derularea activității celor circa 50 de lectorate de limbă, cultură și civilizație română din 30 de țări din Europa, Asia și America, precum și în cea a proiectului inițiat de Institutul Limbii Române în 2007 — 'Cursuri de limbă, cultură și civilizație românească', dedicat elevilor români înscriși în unități de învățământ din Belgia, Italia și Spania, iar, din anul 2015, Portugalia și Irlanda", precizează MAE.

Ministerul de Externe mai aminteşte de programul de burse oferite străinilor de statul român și de faptul că printre obiectivele sale se numără promovarea limbii române.

"Limba maternă a circa 30 milioane de persoane, elementul fundamental în păstrarea identității naționale și factor de coeziune pentru comunitățile românești din străinătate, limba română reprezintă, prin istoria și harta sa, prin unitatea lingvistică a comunităților istorice de români, atât un argument științific de netăgăduit, cât și un instrument de promovare a latinității poporului român. Un subiect constant în dezbaterile actuale privind educarea tinerelor generații se referă la prezervarea și perpetuarea în rândul acestora a elementelor profilului identitar, în primul rând a limbii, istoriei și culturii, la conștientizarea importanței acestor elemente în formarea morală și intelectuală a tinerilor", arată MAE.

Ministerul de Externe precizează că numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Limbii Române, alături de acțiuni de promovare a României sau de consolidare a legăturilor cu diaspora din țările în care-și desfășoară activitatea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-31Parerea ta...

CARACATITA DIPLOMATIEI
31 Aug 2016

MINISTRUL EDUCATIEI DIN COREIA DE NORD , A FOST EXECUTAT . POATE ESTE VALABIL SI LA NOI . ATENTIE LICURICI SI LA VOI .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz