2019-12-13 14:44

MESAJUL Papei Francisc de Ziua mondială a MIGRANTULUI şi a REFUGIATULUI

 |  10:48
MESAJUL Papei Francisc de Ziua mondială a MIGRANTULUI şi a REFUGIATULUI

Astăzi, pe 15 ianuarie, este marcată Ziua mondială a migrantului și a refugiatului. Ea are ca temă, "Migranții minori, vulnerabili și fără voce", şi a fost aleasă de Papa Francisc.

Suveranul pontif subliniază faptul că migrația este un fenomen global tragic, care necesită o acțiune dedicată, în special pentru a proteja copiii, victimele cele mai vulnerabile. Ziua mondială a migrantului și a refugiatului, aflată la cea de-a a 103-a ediție, are campania mediatică concentrată asupra situației copiilor și adolescenților migranți, refugiați, evacuați sau victime ale traficului de persoane.

"Copiii sunt printre primii care suportă povara grea a emigrației, aproape întotdeauna cauzată de violență, sărăcie, condiții de mediu, precum și de aspectele negative ale globalizării", a declarat Papa Francisc, în mesajul său. De asemenea, suveranul Pontif a subliniat necesitatea de a ajuta țările de origine ale migranților, de a combate foametea, războiul și nedreptatea economică la nivel global și, totodată, necesitatea de a informa opinia publică pentru a preveni temerile nejustificate create pe baza acestui fenomen, precum și speculațiile în detrimentul migranților. Acesta atrage atenția cu privire la situațiile reale ale migranților minori, în special a celor singuri, solicitându-le tuturor să se îngrijească de copiii care sunt de trei ori lipsiți de apărare (fiind minori, străini și neajutorați) când, din diferite motive, sunt forțați să trăiască departe de țara lor de origine, lipsiți de suportul afectiv al familiei.

Mesajul Papei survine în contextul în care organizația internațională "Salvați Copiii" a anunțat că aproximativ 20% dintre cei 304.000 de migranți care au ajuns în Italia și Grecia în 2016 sunt minori. "Vârsta infantilă, prin delicatețea sa deosebită, are exigențe unice și la care nu se poate renunța. Înainte de toate dreptul la un mediul familial sănătos și protejat unde să poată crește sub călăuzirea și exemplul unui tată și al unei mame; apoi, dreptul-datoria de a primi o educație adecvată, îndeosebi în familie precum și în școală, unde copiii să poată crește ca persoane și protagoniști ai viitorului propriu și al respectivei națiuni. De fapt, în multe zone ale lumii, a citi, a scrie și a face calculele cele mai elementare încă este un privilegiu pentru puțini. Apoi, toți minorii au dreptul de a se juca și de a face activități recreative, au dreptul până la urmă să fie copii", menționează papa Francisc în mesajul său publicat la 8 septembrie 2016, potrivit site-ului www.ercis.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray