2020-01-24 06:46

Ministrul britanic al Apărării: Marea Britanie împărtăşeşte îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră

 |  10:37
Ministrul britanic al Apărării: Marea Britanie împărtăşeşte îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat, luni, după întâlnirea cu ministrul Mircea Duşa, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România. De asemenea, Fallon a precizat că Marea Britanie împărtăşeşte îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră.

Ministrul român al Apărării, Mircea Duşă, a declarat, după întâlnirea cu omologul său britanic, Michael Fallon, că a discutat cu acesta despre situaţia politico-militară din zonă ca urmare a crizei din Ucraina şi a anexării Crimeei de către Rusia, dar şi despre situaţia de securitate pe Marea Neagră.

"Un prim subiect abordat se referă la securitatea şi la situaţia politico-militară din zona noastră ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării de către Rusia a Crimeei, dar şi situaţia de securitate pe Marea Neagră şi măsurile pe care trebuie să le luăm împreună pentru a asigura o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperării noastre în NATO între cele două ministere, am discutat despre modul în care se îndeplinesc măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, ca urmare a măsurilor stabilite la Summitul din Ţara Galilor şi a măsurilor stabilite de miniştrii Apărării la şedinţa NATO de acum o lună. L-am felicitat pe domnul ministru că Marea Britanie şi-a asumat rolul de naţiune-cadru în perioada 2016-2018 privind crearea forţei de reacţie rapidă şi că România va fi prezentă în cadrul acestei capabilităţi militare cu capabilităţile care vor rezulta în urma conferinţelor de generare a forţei", a afirmat Mircea Duşa.

Ministrul român a mai precizat că în discuţiile cu ministrul britanic al Apărării a vorbit şi despre creşterea bugetului alocat Apărării la 2%.

„Am discutat despre relaţiile între cele două ministere, bilaterale, şi am apreciat şi i-am mulţumit domnului ministru pentru prezenţa în România a militarilor Marii Britanii la exerciţiile pe care le-am organizat în anul 2014, dar şi pentru prezenţa la exerciţiile de amploare pe care le organizăm în anul 2015. Şi, aşa cum am precizat şi ieri (duminică - n.r.) la Câmpia Turzii, militarii englezi vor fi prezenţi la exerciţiile din poligonul Smârdan, care se vor organiza la începutul lunii aprilie. Am discutat, de asemenea, despre planificarea în continuare a exerciţiilor comune, atât în România, cât şi în alte state ale Uniunii Europene şi ale NATO. Am abordat şi câteva aspecte legate de cooperarea în domeniul industriei de apărare", a afirmat Mircea Duşa.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat, la rândul său, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România.

"I-am promis domnului ministru că vom fi împreună cu trupe în cele două comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastră şi am salutat angajamentul pe care domnul ministru şi l-a luat ca să susţină Marea Britanie în rolul de naţiune-cadru pe care şi-l va asuma începând cu 2017. De asemenea, am împărtăşit îngrijorarea pe care România o are în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră”, a menţionat Michael Fallon. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray