2020-02-18 02:55

Ministrul Planificării și Investițiilor din Vietnam, Nguyễn Chí Dũng: „Sectorul privat este forța motrice a economiei noastre!”

 |  13:30
Ministrul Planificării și Investițiilor din Vietnam, Nguyễn Chí Dũng: „Sectorul privat este forța motrice a economiei noastre!”

Ministrul Planificării și Investițiilor din Vietnam, Nguyễn Chí Dũng, a acordat un interviu presei străine acreditate la Hanoi. Temele de discuție s-au axat pe zona economică dar mai ales pe hotărârea Guvernului de la Hanoi – numită Rezoluția 02 – care privește susținerea întreprinderilor private ca să devină principalul vector în economia națională, sau cum a precizat ministrul: „forța motrice a Vietnamului”.

Rep. - Cum a contribuit Ministerul de Planificare și Investițiilor la politica Guvernului privitoare la sectorul privat al economiei vietnameze?

Nguyễn Chí Dũng: A 5-a Rezoluție a celui de-al 12-lea Comitet Central al Partidului Comunist Vietnamez (PCV) consideră sectorul privat o forță motrice importantă în economia națională. Mai nou, Guvernul identifică sectorul privat ca fiind  motivația cea mai importantă pentru dezvoltarea națiunii noastre în anul 2019.

Pentru atingerea acestui obiectiv, Ministerul Planificării și Investițiilor a recomandat Guvernului să emită Rezoluția 02 privind îmbunătățirea mediului  investițional și să reducă mult mai multe condițiile birocratice pentru derularea de afaceri în Vietnam. Sperăm că Rezoluția 02 va fi pusă în aplicare cu strictețe de toate ministerele, sectoarele și localitățile.

De asemenea, trebuie să ne conștientizăm rolul sectorului privat în economia națională. Din câte știu, în unele localități, mulți oameni nu au adoptat o atitudine adecvată față de acest sector. Adăugând la aceasta, numeroase agenții guvernamentale centrale ce nu au evaluat în mod corect provocările cu care se confruntă sectorul economic privat. De aceea, atitudinea pentru "cerere și ofertă" încă mai stagnează atunci când întreprinderile private le cer ajutorul.

Vietnamul a ratificat recent Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), în timp ce a semnat mai mult de 10 acorduri de liber schimb (FTA). Acest lucru ne-a determinat să ne schimbăm tehnologia, astfel încât să putem participa la lanțul valoric global. Ca parte a acestui lanț valoric, sectorul privat are nevoie de sprijinul guvernului.

Rep. Ce rol joacă companiile vietnameze mari ale statului în susținerea firmelor private, ca cele din urmă, să se alăture lanțului valoric

Nguyễn Chí Dũng: Din câte știu, multe țări au adoptat politici naționale pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mari, inclusiv a grupurilor economice transnaționale. Aici Vietnamul nu face excepție. Vrem ca principalele grupuri economice sau întreprinderile mari să preia conducerea.

În acest sens, Guvernul a adoptat multe politici și decizii importante privind dezvoltarea sectorului economic privat, inclusiv întreprinderile private mari. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că politicile guvernului nu au fost destul de puternice. Sper că în viitorul apropiat lucrurile se vor schimba.

Avem deja câteva întreprinderi private mari, cum ar fi Vingroup, Sungroup, FLC, VietJet, Viettel și altele. Cu toate acestea, aceste întreprinderi au nevoie de guvern pentru a adopta politici mai puternice pentru a le ajuta să se dezvolte și să opereze, în special în domeniul științei și tehnologiei, al creditelor și al dezvoltării imobiliare. Mai important este faptul că Guvernul ar trebui să creeze un loc de concurență mai mare, astfel încât aceștia să poată contribui mai mult la economia națională sau să acționeze ca o forță motrice pentru avansarea altor întreprinderi.

Rep. Ce politici ar trebui să adopte Guvernul pentru a încuraja întreprinderile private?

Nguyễn Chí Dũng: De exemplu provincia  Quảng Ninh a atras multe întreprinderi private mari să investească în proiecte, inclusiv în Aeroportul Vân Đồn. Acesta este un indicator puternic al capacității întreprinderilor vietnameze. Este de datoria Ministerului Planificării și Investițiilor să realizeze un studiu aprofundat și să propună propuneri bune pentru a atrage investiții de capital din sectorul privat, în special în proiectele majore de infrastructură. Este timpul ca noi să menținem principiul solid că ceea ce poate face sectorul privat, sectorul public nu ar trebui să mai facă. Guvernul ar trebui să-și intensifice eforturile pentru a face ceea ce sectorul privat nu poate sau nu va face - în special proiecte majore de infrastructură sau proiecte de interes public. Misiunea guvernului este de a dezvolta ecosistemele și de a sprijini sectorul privat în cursul aplicării tehnologiei avansate în producție. În opinia mea, aceasta este calea cea bună pentru întreprinderile vietnameze de a învăța și a fi la egalitate cu colegii lor străini.

Rep. Cum a ajutat Guvernul întreprinderile mari vietnameze să îmbrățișeze Industria 4.0? 

Nguyễn Chí Dũng: Acesta este un subiect foarte interesant. Vingroup este un bun exemplu pentru alte întreprinderi de urmat. La început, Vingroup a fost doar un grup economic care se axa pe furnizarea de servicii și imobiliare. Dar acum a trecut la domeniul hi-tech. Acesta a cerut vietnamezilor care trăiesc în străinătate și experților străini să contribuie la dezvoltarea unei industrii de înaltă tehnologie în țara noastră. Bineînțeles, Guvernul și-a exprimat dorința de a merge alături de întreprinderile vietnameze în a patra revoluție industrială numită Industria 4.0. Ministerul Planificării și Investițiilor a elaborat o Strategie Națională privind a patra revoluție industrială. Sperăm că strategia va fi disponibilă chiar în 2019. Și bineînțeles, în industria 4.0, întreprinderile, institutele de cercetare și academiile vor fi principalii jucători. Pentru pregătirea pentru acea zi, Ministerul Planificării și Investițiilor efectuează un studiu pentru a înființa un centru de inovare în zona High Tech Hòa Lạc - la aproximativ 20 km de Hanoi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine