2020-06-01 07:06

Noul Guvern a depus jurământul în Republica Moldova! Maia Sandu: Astăzi începe procesul de curăţare a R. Moldova

 |  21:00
Noul Guvern a depus jurământul în Republica Moldova! Maia Sandu: Astăzi începe procesul de curăţare a R. Moldova

Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Anterior, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Guvernul condus de Maia Sandu a depus jurământul, în sala Parlamentului, în prezenţa lui Igor Dodon.

„Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toţii. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem aşa bravi deputaţi. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limba comună. De dvs. depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcţional va fi acest Guvern. Haideţi să fim mai înţelepţi! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copiii noştri, pentru nepoţi!”, a afirmat Dodon în Parlament, fiind aplaudat, potrivit Ziarul de gardă.

„Astăzi am obţinut o victorie asupra fricii. Astăzi deputaţii s-au unit în ciuda tuturor diferenţelor, pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curăţare a Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, după votul de încredere.

Ea a precizat că programul Guvernului se va axa pe trei priorităţi: eliberarea statului din captivitate; scoaterea ţării din izolare internaţională; crearea condiţiilor pentru creşterea calităţii vieţii.

„Oamenii au încetat să mai creadă în instituţii şi în legi şi au ales să plece. Avem o ţară golită de cei mai activi cetăţeni. Dezbinarea a luat locul unităţii. Nu suntem siguri de durata mandatului acestui Guvern, dar echipa are suficient curaj şi dragoste de ţară ca să înceapă schimbări profunde şi necesare pentru cetăţeni. Nu ştim cât va dura acest mandat, dar indiferent de durată, ne vom da străduinţa ca la sfârşit să putem spune că ne-am făcut datoria”, a precizat Maia Sandu.

Structura noului Guvern, potrivit Ziarului de gardă, este:

Maia Sandu – prim-ministru

Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne

Vasile Şova – viceprim-ministru pentru Reintegrare

Natalia Gavriliţă – ministrul Finanţelor

Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale

Nicu Popescu –ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Pavel Voicu – ministrul Apărării

Vadim Brânzan – ministrul Economiei şi Infrastructurii

Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiţiei

Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Ala Nemerenco – ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Învestirea în funcţie a noului Guvern urmează să aibă loc tot astăzi.

Anterior, Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

„1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. 2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior”, se arată în comunicatul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, relatează Ziarul de gardă.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Parlamentului, sâmbătă după-amiază.

La scurt timp, PDM a anunţat că ”va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal şi contravin Constituţiei”. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă.

Imediat, Curtea Constituţională s-a întrunit şi a decis că hotărârile Parlamentului sunt neconstituţionale.

Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă după-amiază, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru.

„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a anunţat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine