2020-01-25 13:02

Moldovenii merg la vot pentru a-și alege președintele

 |  08:10
Moldovenii merg la vot pentru a-și alege președintele

Trei milioane două sute treizeci şi şapte de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt chemaţi la urne duminică, începând cu ora 7.00, pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima oară după 15 ani.

Secţiile de vot se vor închide la ora 21.00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizaţie pentru a realiza exit-polluri, astfel că nu sunt aşteptate astfel de sondaje.

Scrutinul va fi monitorizat în total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre aceştia sunt observatori naţionali, din partea a 20 de organizaţii. De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat în calitate de observatori internaţionali 562 persoane din partea a 52 instituţii internaţionale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European şi Misiunii de Observare a CSI.

Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă nici un candidat nu va obţine cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, arată cele mai recente sondaje publicate la Chişinău.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine