2020-01-25 13:40

Momente de groază la Harkov, în timpul Marșului Demnității. Trei oameni au fost ucişi într-un atentat

 |  16:31
Momente de groază la Harkov, în timpul Marșului Demnității. Trei oameni au fost ucişi într-un atentat

Marșul Demnității organizat sâmbătă la Harkov a fost marcat de un atentat sângeros, în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei persoane. Declanşarea unui dispozitiv exploziv a semănat panica printre participanţii la evenimentul organizat la un an de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Deflagraţia s-a produs la scurt timp de la începerea marşului la care participau 500 de oameni şi a cauzat rănirea altor 15 persoane, dar autorităţile se tem că bilanţul morţilor ar putea creşte. „Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise şi peste zece au fost rănite”, a precizat Vita Dubovik, purtătoarea de cuvânt a procurorului regional.

Politia ucraineană: „Un act terorist”

Într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului de Interne, poliţia ucraineană a încadrat cele întâmplate ca fiind „un act terorist”. Explozia s-ar fi produs în apropierea unei staţii de metrou, chiar în timp ce un număr mare de participanţi la marş erau în trecere. Procurorul regional a precizat într-un comunicat că, potrivit declaraţiilor mai multor martori, dispozitivul explozibil a fost aruncat dintr-o maşină în mulţimea participantă la marş. „Explozia s-a produs chiar în momentul în care coloana a pornit de la Palatul Sporturilor spre Piața Independenței. Bomba a fost plasată la numai 100 de metri de Palatul Sporturilo”, a afirmat un martor.

Imaginile sângeroase au fost relatate de un corespondent AFP aflat pe teren şi care a văzut două trupuri așezate direct pe pământ, la aproximativ douăzeci de metri unul de altul, acoperite cu drapelul național ucrainean.

Harkov este situat în estul Ucrainei şi se află sub controlul Kievului și se află la aproape 200 km de zona de conflict între forțele guvernamentale ucrainene și rebelii proruși. Marşul din Harkov avea loc în acelaşi timp cu manifestări asemănătoare ce se desfăşurau în capitala Kiev, dar şi în alte oraşe.

Marşul de la Kiev a început în Piaţa Independenţei, locul în care în februarie 2014 peste 80 de oameni au murit în timpul luptelor dintre jandarmi şi opozanţii regimului Ianukovici. La acest eveniment iau parte şefi de stat şi de guvern din Germania, Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Georgia şi Republica Moldova, ţara noastră fiind reprezentată de George Scutaru, consilier prezidenţial pe probleme de securitate. Uniunea Europeană este reprezentată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Participarea liderilor europeni la marşul din Piaţa Independenţei este privită ca o dovadă a solidarităţii europene, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi lumea occidentală.

Criza politică din Ucraina s-a amplificat în noiembrie 2013, iar protestele din Piaţa Independenţei - soldate cu peste 100 de morţi - au culminat pe 22 februarie 2014 cu înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia. Ca urmare a instituirii unei administraţii prooccidentale la Kiev, Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, iar în estul Ucrainei a izbucnit un conflict separatist, soldat cu peste 5.700 de morţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine