2020-02-22 13:46

Moscova ar putea încerca să ocupe regiunile rusofone: NATO denunţă ameninţarea rusă la adresa Ucrainei

 |  19:20
Moscova ar putea încerca să ocupe regiunile rusofone: NATO denunţă ameninţarea rusă la adresa Ucrainei

Masarea de trupe ruseşti la frontiera ucraineană îngrijorează Vestul. Statele occidentale se tem că aceste forţe militare ar putea fi folosite la un atac-surpriză asupra Guvernului de la Kiev.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, crede că intervenţia militară rusească în estul Ucrainei pare tot mai probabilă. „Avem motive să suspectăm - informațiile le-am primit în ultimele ore - că riscul unei intervenții directe este cu siguranță mai ridicat decât era cu câteva zile în urmă”, a explicat şeful Guvernului de la Varşovia. Premierul polonez a adăugat că în acest moment este greu de spus care ar trebui să fie răspunsul Vestului la o asemenea schimbare de situaţie, informează Agerpres. Totuşi, Tusk a recunoscut că, deşi sancţiunile europene afectează şi UE, tolerarea agresivităţii Moscovei ar putea fi mult mai costisitoare pe termen lung.

Avertismentul NATO

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a atras atenţia că masarea trupelor la frontiera cu Ucraina ar putea fi un semn al unei iminentei invazii. „Nu vom încerca să ghicim intențiile Rusiei, dar putem vedea ce face ea pe teren, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia a masat circa 20.000 de soldați pregătiți de luptă la frontiera estică a Ucrainei”, a precizat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO. Ea a mai spus că organizaţia se teme că armata rusă ar putea invoca „pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii” pentru a ordona forţelor sale să străpungă graniţa ucraineană.

Armata rusă a retras la jumătatea lunii iunie aproximativ 40.000 de soldaţi care fuseseră dislocaţi în zonă, informează Mediafax. Potrivit unui oficial NATO, cei 20.000 de militari ruşi aflaţi în prezent aproape de graniţa cu Ucraina constituie o forţă completă. Ei fac parte din unităţi de infanterie, tancuri, artilerie, apărarea antiaeriană, forţe speciale, dar şi avioane de luptă, fiind o adevărată forţă militară.

Războiul continuă

În această vreme, confruntările s-au intensificat în apropierea oraşului Doneţk, important centru administrativ şi economic al regiunii Donbass. Oleksîi Dmitraşkivski, un oficial ucrainean, a precizat că forţele guvernamentale se pregătesc de asaltul asupra marilor centre separatiste din regiune, relatează Mediafax. „Laţul se strânge în jurul Doneţk, Lugansk şi Gorlivka. (...) Ne pregătim să eliberăm oraşele”, a precizat acesta. În doar 24 de ore, 18 militari ucraineni au murit în luptele cu separatiştii, iar alţi 54 au fost răniţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine