2020-01-28 11:00

Moscova bate obrazul autorităţilor de la Chişinău: Republica Moldova, atenţionată de Rusia

 |  18:20
Moscova bate obrazul autorităţilor de la Chişinău: Republica Moldova, atenţionată de Rusia

Conflictul militar cu Guvernul proocidental de la Kiev nu împiedică Rusia să adopte o atitudine mai tranşantă faţă de statul moldovean. Moscova a avertizat Guvernul de la Chişinău că nu va mai tolera ca soldaţii săi să primească interdicţie de a intra în Republica Moldova.

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri interimar al Republicii Moldova la Moscova după ce autorităţile de la Chişinău au interzis unor militari ruşi accesul în ţară. Conform unui comunicat de presă al diplomaţiei ruse, comportamentul „inadmisibil” al autorităţilor moldovene încalcă prevederile acordurilor bilaterale semnate de Guvernele celor două state, relatează Mediafax. „Partea rusă a afirmat ferm că este deosebit de îngrijorată de incidentele tot mai dese în care a fost interzisă intrarea militarilor din contingentul rus din cadrul forţei de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, ceea ce complică serios implementarea misiunii lor importante de a asigura pacea”, se arată în document. Ruşii au atras atenţia că acţiunile Republicii Moldova de a bloca drumul „pacificatorilor” spre Transnistria contrazic discursul oficial al politicienilor moldoveni privind „încercarea de a dezvolta o cooperare constructivă cu Federaţia Rusă”. În ultima lună, nu mai puţin de patru militari ruşi au fost întorşi de la aeroportul internaţional din Chişinău după ce nu au oferit explicaţii mulţumitoare pentru prezenţa lor pe teritoriul Republicii Moldova.

Problema trupelor

Anularea de către Parlamentul din Ucraina a cinci acorduri de securitate semnate cu Rusia a blocat accesul forţelor militare ruse spre personalul militar dislocat deja în Transnistria. Cei 1.500 de soldaţi ruşi aflaţi în regiunea separatistă din Republica Moldova sunt parte a unui contingent de trupe de „menţinere a păcii” şi a unui dispozitiv militar însărcinat cu paza depozitelor de muniţie ale fostei URSS. Şi liderii transnistreni au avertizat că războiul ar putea reizbucni oricând.

Republica Moldova a denunţat în repetate rânduri prezenţa pe teritoriul său acestor forţelor militare, cerând autorităţilor ruse retragerea lor urgentă. Apeluri asemănătoare au fost lansate de Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, NATO şi OSCE. Deşi Moscova s-a angajat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 că până în 2002 îşi va muta forţele staţionate la Nistru, soldaţii ruşi nu au părăsit regiunea separatistă prorusă nici până în zilele noastre.

Dezminţire

În plin conflict diplomatic cu Chişinăul, Rusia pretinde că Transnistria nu a adresat nici o cerere de ajutor. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a dezminţit că acesta ar fi primit vreo solicitare de la Tiraspol pentru a apăra Transnistria în cazul unei agresiuni externe. „Nu am cunoștință de vreo astfel de solicitare. Am aflat și eu din mass-media. Nu știu cui s-au adresat, prin ce canale, așa că nu vă pot spune nimic în acest sens”, a explicat oficialul de la Kremlin, citat de Agerpres. Nu mai puţin de 66 de organizaţii din Transnistria au semnat la începutul acestei săptămâni un document prin care îi cereau preşedintelui Vladimir Putin „să ia toate măsurile posibile” pentru a garanta securitatea regiunii separatiste în faţa unor ameninţări externe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine