2020-05-29 04:09

Moscova încearcă să îşi consolideze prezenţa în Balcani: Ţarul Putin va descaleca la Belgrad

 |  18:12
Moscova încearcă să îşi consolideze prezenţa în Balcani: Ţarul Putin va descaleca la Belgrad

Încercarea liderilor europeni de a bloca proiectele economice ale Gazprom în Balcani nu a trecut neobservată în Rusia. Liderul de la Kremlin se va întâlni cu autorităţile sârbe pentru a se asigura că lucrările la gazoductul South Stream se vor desfăşura conform planului.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va duce în Serbia pentru a participa la ceremoniile care marchează împlinirea a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupaţia nazistă. El va asista la o paradă militară organizată în capitala Serbiei şi va susţine un discurs. Câteva mii de soldaţi sârbi vor lua parte la eveniment, împreună cu unităţi de blindate şi aviaţie, dar şi militari ruşi. Principala miză a vizitei lui Putin este apărarea intereselor economice ruseşti, ameninţate de candidatura Serbiei la Uniunea Europeană.

Între Vest şi Est

Diplomaţia sârbă încearcă de câţiva ani să păstreze un echilibru fragil între ambiţiile sale europene şi tradiţionala prietenie cu Moscova. Gazoductul South Stream, un proiect al gigantului rus Gazprom estimat la 16 miliarde de euro, urmează să treacă pe teritoriul Serbiei, dar liderii de la Bruxelles sunt hotărâţi să împiedice construirea sa. Statul bulgar a anunţat deja că va întrerupe lucrările la gazoduct ca urmare a încălcării legislaţiei europene pentru pieţele publice, numai că sârbii refuză să întoarcă spatele Rusiei. Refuzul sârbilor este consecinţa directă a acţiunilor ruseşti. Dincolo de sprijinul politic acordat în dosarul Kosovo, deciziile economice cântăresc foarte mult în relaţiile dintre Belgrad şi Moscova. Aproximativ 51% din acţiunile companiei petroliere sârbe Nis sunt deţinute de Gazprom. Guvernul rus a acordat autorităţilor sârbe un împrumut de 800 de milioane de dolari pentru reconstruirea infrastructurii feroviare şi 500 de milioane de dolari pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar.

Putin, pe placul sârbilor

Istoricul sârb Cedomir Antic a explicat pentru AFP că popularitatea scăzută a lui Vladimir Putin în Uniunea Europeană nu afectează în nici un fel percepţia sârbilor, informează Agerpres. „În Europa cei dispuși să i se alăture lui Putin sunt puțini. În schimb, în Serbia, marea majoritate a cetățenilor păstrează o opinie pozitivă despre președintele rus”, a precizat acesta. Anterior, Tomislav Nikolic, preşedintele Serbiei, a declarat într-un interviu că negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană nu au nimic în comun cu adoptarea de sancţiuni economice antiruseşti.

Criticile lui Lavrov

Prezent la Asociaţia de Afaceri Europene, o reuniune a celor mai mari companii străine care activează pe piaţa rusească, ministrul de Externe al Moscovei, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia îşi doreşte dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. „Deciziile Bruxelles-ului, în special introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei, au fost luate sub o puternică presiune americană. Astăzi este important să clarificăm problemele cu privire la perspectivele colaborării noastre”, a precizat politicianul rus. Lavrov a adăugat că sancţiunile impuse de UE Guvernului rus vor aduce statelor europene pierderi de peste 40 miliarde de euro numai în 2014. În acelaşi timp, el a respins criticile aduse restricţiilor impuse de Moscova importurilor de produse alimentare provenite din Uniunea Europeană, relatează Mediafax. „Subvenţiile acordate proprietarilor de terenuri agricole sunt de şase ori mai mari în UE decât în Rusia. Prin urmare, măsurile de restricţionare a importurilor din Uniunea Europeană nu sunt sancţiuni; este dreptul nostru să ne protejăm interesele economice naţionale şi să luptăm împotriva concurenţei neloiale”, a explicat diplomatul rus.

Lavrov nu s-a ferit să avertizate direct Europa că nu se poate lipsi de importurile de energie din Rusia. „Toată lumea înțelege foarte bine că, încă o lungă perioadă de timp, Europa nu va putea să facă față situației fără gaze naturale rusești”, a remarcat şeful diplomaţiei de la Moscova. Conform lui Serghei Lavrov, trebuie împiedicată „politizarea” care doreşte să pună interesele politice înaintea celor economice. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine