2020-06-07 00:29

Moscova rămâne alături de terorişti: Putin acuză agresivitatea Ucrainei şi a NATO

 |  18:34
Moscova rămâne alături de terorişti: Putin acuză agresivitatea Ucrainei şi a NATO

Puterea rusă consideră că statul ucrainean este principalul vinovat pentru conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat pentru presa germană că separatiştii proruşi au fost nevoiţi să răspundă agresivităţii ucrainene. Deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Europa a fost pusă de liderul de la Kremlin pe seama aderării la NATO a numeroase ţări din estul continentului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezminţit într-un interviu acordat publicaţiei germane ARD orice implicare a Moscovei în livrările de armament primite de separatiştii proruşi. „În lumea contemporană oamenii care duc o luptă şi care consideră această luptă legitimă (...) găsesc întotdeauna armament”, a dat explicat politicianul rus. Preşedintele rus a subliniat că armistiţiul convenit la Minsk a fost încălcat de ambele tabere, dar vinovăţia cea mai mare o are Guvernul ucrainean, informează Agerpres. El a acuzat autorităţile de la Kiev că după lovitura de stat  s-au lansat într-o campanie de arestări ale celor care s-au împotrivit „loviturii de stat” care a dus la demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici. „În loc să se oprească - pentru că autoritățile trebuie să fie mai înțelepte - ei au trimis armata: aviație, tancuri, sisteme de artilerie” asupra minorităţii rusofone, a denunţat Putin.

În acelaşi timp, Vladimir Putin rus s-a mărturisit îngrijorat de ascensiunea „nazismului” în Ucraina şi de pericolul producerii unor eventuale „epurări etnice” care ar ţinti minoritatea rusă. „Ucraina este o ţară independentă, însă sunt îngrijorat că ea ar putea aluneca spre neonazism”, a afirmat Putin. Conform Mediafax, liderul de la Kremlin i-a asigurat pe jurnaliştii germani că „nu va permite autorităţilor de la Kiev să-şi nimicească oponenţii politici” din regiunile de est ale Ucrainei. Liderul de la Kremlin a catalogat Ucraina ca „o ţară complexă” care nu va putea supravieţui dacă nu acceptă federalizarea şi nu acordă mai multe drepturi minorităţilor naţionale. „Auzim acum că ar putea fi vorba de descentralizare și nu de federalizare. Totul e un joc de cuvinte.  (...) Principalul este ca oamenii, care trăiesc în acele teritorii, să înțeleagă că au anumite drepturi, că pot rezolva în mod independent ceva în viața lor”, a afirmat politicianul rus.

Putin a mai spus că extinderea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a dereglat raporturile de forţe din estul Europei şi  a dus la tensionarea relaţiilor dintre Rusia şi ţările din vecinătatea sa. „Am asistat la două valuri ale expansiunii NATO începând din 2001. (...) În plus, numărul bazelor militare creşte”, a remarcat, nemulţumit, preşedintele Rusiei. Vladimir Putin a declarat jurnaliştilor germani că Rusia nu şi-a extins propriul sistem de baze militare, dar a subliniat că au reluat zborurile avioanelor militare strategice pentru a răspunde la provocările puterilor occidentale.

Europa pregăteşte noi sancţiuni

Luptele din Ucraina au dus la moartea a şase soldaţi şi trei poliţişti şi rănirea a nouă militari şi alţi cinci poliţişti. Schimburile de focuri au continuat şi în jurul aeroportului Doneţk, aflat sub controlul trupelor guvernamentale şi supus de către teroriştii proruşi unui asediu prelungit. Confruntările militare au avut loc înainte de o reuniune a şefilor de diplomaţie din statelor Uniunii Europene (UE). Federica Mogherini, Înaltul Comisar pentru Politică Externă al UE, a dezvăluit că statele europene analizează oportunitatea adoptării unor noi sancţiuni pentru Rusia ca urmare a implicării sale în conflictul militar din Ucraina. La închiderea ediţiei, miniştrii de Externe ai statelor UE erau aşteptaţi să decidă asupra extinderii listei de persoane apropiate de Kremlin şi ale căror averi sunt blocate. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-17Parerea ta...

NIKO
17 Noi 2014

Care teroristi cap sec ce esti ? Pupincurismul american te face sa vezi teroristi acolo unde o etnie sau un popor isi cauta libertate si unde un guvern central rezultat al unei lovituri de stat isi bombardeaza proprii cetateni .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine