2020-05-29 11:35

Moscova şchioapătă şi fără sancţiunile Occidentului: Economia rusă are probleme

 |  19:15
Moscova şchioapătă şi fără sancţiunile Occidentului: Economia rusă are probleme

Autorităţile de la Moscova au probleme în a asigura o creştere economică solidă. Rubla s-a depreciat cu 9% în raport cu dolarul, în vreme ce economia are cel mai încet ritm de creştere din 2009 încoace.

Secretarul de presă al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că, deşi Rusia recunoaşte dreptul Uniunii Europene de a înainta o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ca urmare a sancţiunilor impuse de partea rusă, Moscova îşi va apăra interesele. „În calitate de membru al OMC, Rusia va folosi toate posibilitățile prevăzute de această organizație pentru a contesta (sancțiunile impuse de statele UE, n.r.), pentru a-și apăra pozițiile”, a explicat reprezentantul Kremlinului.

Guvernul rus a interzis pe 7 august importurile de carne de vită, de porc, de pasăre, de pește, de legume și fructe, de brânzeturi, de lapte și produse lactate provenite din Uniunea Europeană, Australia, Canada, Norvegia şi SUA.

Creşterea economică a Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 0,8%, dar a rămas peste ritmul de 0,7% prognozat de analiştii economici. Vladimir Bragin, director la Alfa Capital din Moscova, a precizat că încetinirea creşterii economice începuse încă dinainte de criza ucraineană. „Consumul intern, principalul motor de creştere economică, era în scădere. Reducerea consumului este rezultatul datoriilor populaţiei şi încetinirii creşterii salariilor”, a explicat acesta. Biroul de Statistică arată că tensiunile dintre Occident şi Rusia au redus investiţiile prin zdruncinarea încrederii oamenilor în economie şi limitarea accesului la finanţare, informează Mediafax. Conform lui Dmitri Polevoi, economist şi pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente (CSI)  la ING Groep din Moscova, se anticipează o contracţie a PIB-ului în semestrul al treilea ca urmare a sancţiunilor occidentale şi a inflaţiei. Autorităţile ruse se aşteaptă ca economia să înregistreze în 2014 o creştere de doar 0,5%.

Noi exerciţii militare

Problemele economice nu schimbă defel politica agresivă faţă de Ucraina. În ciuda apelurilor repetate ale NATO de a evita tensionarea regiunii, ministerul Apărării din Rusia a anunţat că forţele ruse vor participa în regiunea Pskov la manevre de anvergură din nord-vestul ţării. În jur de 3.000 de paraşutişti vor participa, alături de 30 de avioane de luptă şi elicoptere, la „aplicarea de atacuri aeriene împotriva unor ținte terestre ale unui ipotetic inamic” şi misiuni de distrugere a instalaţiilor strategice inamice. Conform Agerpres, faza activă a exerciţiilor militare este programată pentru zilele de 14-15 august.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-11

In legatura cu acest articol...

Rusia introduce taxe vamale pentru produsele din Republica Moldova
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine