2020-06-06 11:52

NATO acuză separatiştii proruşi de doborârea zborului MH17

 |  19:07
NATO acuză separatiştii proruşi de doborârea zborului MH17

Conflictul ucrainean continuă neabătut. În vreme ce forţele militare ale Ucrainei se află în plină ofensivă în regiunile rusofone, Alianţa occidentală susţine că are informaţii potrivit cărora aeronava Malaysia Airlines a fost distrusă de proruşi cu complicitatea Moscovei. Moscova respinge acuzaţiile şi ordonă noi exerciţii militare la frontiera ucraineană.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a anunţat luni că are dovezi privind implicarea forţelor proruse din Ucraina în doborârea avionului Malaysia Airlines. „Aceasta este o crimă de război. Avem o mulțime de informații care indică faptul că separatiștii, susținuți de ruși, sunt cei vinovați”, a precizat oficialul NATO. El a adăugat că, deşi nu poate să le facă publice deoarece au fost furnizate de servicii secrete, susţine organizarea unei „anchete internaţionale independente şi complete” pentru stabilirea exactă a faptelor petrecute şi a celor vinovaţi.

În replică, delegaţia permanentă a Rusiei la NATO l-a acuzat pe Rasmussen de imixtiune în influenţarea rezultatului cercetărilor. „Secretarul general al NATO a decis să nu aştepte încheierea anchetei privind prăbuşirea zborului MH17, ci să exercite presiuni asupra ei”, se arată într-un document dat publicităţii de reprezentanţii ruşi.

Un avion cu alte rămăşiţe aparţinând pasagerilor de pe zborul MH17 a decolat spre Olanda de pe aeroportul internaţional din Harkov, informează Agerpres. Acestea fuseseră descoperită vineri şi sâmbătă  şi transportate, într-un vehicul frigorific, la uzina Malîşev din localitate unde au fost puse în coşciuge. Conform Mediafax, operaţiunea de recuperare a cadavrelor se desfăşoară cu greutate, experţii internaţionali fiind obligaţi să lucreze sub supravegherea teroriştilor proruşi şi să apeleze la câini special antrenaţi.

Aproape de victorie                         

Valeri Gheletei, ministrul Apărării de la Kiev, a declarat într-un interviu acordat BBC că forţele ucrainene se apropie de înfrângerea definitivă a separatiştilor. „Vom obţine victoria foarte curând”, a promis oficialul ucrainean. El a dezvăluit că armata a pregătit un plan pentru preluarea controlului asupra unei mari părţi din zona unde au căzut fragmente din avionul malaezian, dar acesta nu a putut fi pus în aplicare din cauza prezenţei unui grup de experţi şi observatori internaţionali. Gheletei a mai spus că numărul proruşilor este încă foarte mare - aproximativ 15.000 de separatişti -, graţie întăririlor venite din Rusia.

Exerciţii

Armata rusă a iniţiat noi manevre militare în apropiere de graniţă  cu Ucraina. Aproximativ 100 de avioane de vânătoare Su-27, interceptoare MiG-31, bombardiere Su-34 şi Su0-24, avioane de aprovizionare Il-78, precum şi elicoptere de luptă Mi-8, Mi-24 şi Mi-28H sunt implicate. Conform informaţii furnizate de Moscova, exerciţiile testează „respingerea unui atac masiv cu rachete”.

Vladimir Putin, agent de recrutare al UE

Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, este de părere că agresivitatea politicii externe a Rusiei este în folosul Uniunii Europene, informează Mediafax. „Polonezii se uită la Rusia astăzi, se uită la Vladimir Putin, şi desigur că vor să se îngroape cât mai adânc la pieptul mângâietor al unei Europe conduse de Germania”, a declarat primarul britanic. El a adăugat că Vladimir Putin a ajuns „cel mai eficient agent de recrutare pentru Bruxelles” şi este de datoria euroscepticilor să nuanţeze această poziţie. „Noi, euroscepticii, putem spune Poloniei că garanţiile de securitate ale UE nu valorează aproape nimic şi că protecţia va veni din partea NATO şi a Americii”, a afirmat Johnson. El speră că statele est-europene să poată fi convinse că Uniunea Europeană are nevoie de schimbări.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine