2020-01-24 13:42

Negocieri eșuate între UE și Canada. Cum afectează România

 |  18:58
Negocieri eșuate între UE și Canada. Cum afectează România

Negocierile dintre Uniunea Europeană, Canada și Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eșuat, afirmă surse citate de RTBF.

Ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, a părăsit la ora 16.00 sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anunțând sfârșitul și eșecul negocierilor pe tema CETA, potrivit mediafax.ro

Chrystia Freeland s-a declarat "dezamăgită" și a vorbit de o "oportunitate pierdută".

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Wallonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopții, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua astăzi.

"Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopții și vineri dimineață. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părți ale lumii", a atras atenția Juncker.

Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanții speciale privind protecția datelor private, amendamente la drepturile pe piața muncii, la serviciile generale, la licitațiile publice, în domeniul asigurărilor sociale și generale.

Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară au fost insuficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităților regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine