2020-02-24 08:18

Negocieri pentru pace în Orientul Mijlociu

 |  18:38
Negocieri pentru pace în Orientul Mijlociu

Israelienii şi palestinienii s-au aşezat ieri dinnou la masa negocierilor, pentru a relansa dialogul direct, întrerupt de aproapedoi ani. Negocierile de pace au loc la Washington.Preşedintele american Barack Obama a cerut celor două părţi să profite de"şansa" instaurării păcii, în ciuda numeroaselor obstacole care rămânde depăşit.

Premierulisraelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-au întâlnitieri la Departamentul de Stat,în prezenţaşefei diplomaţieiamericane, Hillary Clinton, în încercarea de a ajunge la un acord de pace caresă prevadă înfiinţarea statului palestinian în decurs de un an.

BenjaminNetanyahuşi Mahmoud Abbas au fost însă primiţi miercuri seara la CasaAlbă de preşedintele Barack Obama. Pentru liderul american, aceste negocierireprezintă o miză electorală importantă, în condiţiile în care peste câtevaluni au loc alegerile legislative de la jumătatea mandatului său, iar sondajeleindică pierderi considerabile pentru tabăra democraţilor. Un acord de pace arputea câştiga de partea sa un important electorat american de origineevreiască.

Obama s-adeclarat de un optimism prudent în legătură cu sorţii de izbândă ainegocierilor. El a ieşit miercuri seară la declaraţii, înainte de un dineu delucru,alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, de liderulpalestinian Mahmoud Abbas, dar şi de preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, şide regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, intermediari importanţi în procesulde pace din Orientul Mijlociu.

"Cutoţii suntem taţi, binecuvântaţi cu fii şi fiice", a declarat Obama."Prin urmare, trebuie să ne întrebăm ce fel de lume am dori să lăsămmoştenire copiilor şi nepoţilor noştri", a adăugat preşedintele american.

La dineul delucru au mai luat parte secretarul de stat Hillary Clinton şi reprezentantulCvartetului pentru Orientul Mijlociu, fostul premier britanic Tony Blair. DinCvartet fac parte Statele Unite, Rusia, Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

Pe măsură ceintervenţia Statelor Unite în Iraks-a apropiatde sfârşit, subiectulOrientul Mijlociu a revenit în centrul atenţiei administraţiei americane, iarObama a avut o serie de întâlniri în spatele uşilor închise cu liderii arabi şiisraelieni, comentează CNN. Miercuri seara, Obama a spus că aceste discuţii aufost "foarte productive", dar în acelaşi timp a arătat că este conştientde dificultăţile dialogului direct. "Nu suntem sub efectul unoriluzii", a spus el. "Patimile au rădăcini adânci, a existat un motivpentru care soluţia a două state nu a putut fi îmbrăţişată de generaţiileanterioare".

Mai întâi,Obama s-a întâlnit miercuri cu Netanyahu, apoi cu liderul palestinian, anunţânddupă convorbirile cu acesta din urmă că negocierile "înregistreazăprogrese".

Negocieri dificile

Obstacolelecare trebuie depăşite în timpul acestor negocieri rămân serioase. O ameninţarefoarte apropiată o reprezintă expirarea, la 26 septembrie, a moratoriului dezece luni impus de Israelconstruirii de noi colonii în Cisiordania

Un alt punctdificil pe agenda negocierilor îl reprezintă pretenţia palestinienilor caIsraelul să restituie teritoriile ocupate în războiul din 1967 şi caIerusalimul de Est să fie capitala Palestinei ca stat independent. Netanyahus-a declarat deschis ideii statului palestinian, dar se opune fermcapalestinienii să preia administrareaIerusalimului de Est.

Controlul pecare Hamas îl exercită în Gazarămâne, de asemenea, o problemă majoră. Gazaeste, în general, considerată parte a viitorului stat palestinian, dar Hamasulrefuză să recunoască dreptul Israelului de a exista şi nu ia parte lanegocieri. Liderii Hamas sunt adesea în conflict cu Abbas şi cu organizaţiaFatah, care deţin controlul în Cisiordania.

Totuşi, atâtNetanyahu, cât şi Abbas sunt conştienţi că, în cazul în care negocierileeşuează, există temeri în legătură cu o intensificare a conflictului.

Oficiali derang înalt au declarat pentru CNN că sunt, mai degrabă, sceptici în privinţaşanselor de a ajunge la un acord de pace la Washington, săptămâna aceasta. Însă simplareluare a dialogului direct era un pas important, cu atât mai mult cu cât unacord de pace în Orientul Mijlociu este unul dintre obiectivele de politicăexternă alepreşedintelui Obama.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine