Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a demis pe Yair Lapid (centru-dreapta), ministrul de Finanţe, şi Tzipi Livni (centru-stânga), ministrul de Justiţie, şi convoacă alegeri anticipate. El a explicat că se află în imposibilitatea de a mai conduce ţara, întrucât proprii miniştri îi critica politica guvernamentală. „Nu voi tolera niciun fel de opoziţie în cadrul Guvernului meu”, a afirmat prim-ministrul israelian. Potrivit informaţiilor furnizate de Eran Sidis, un purtător de cuvânt al Knessetului, alegerile anticipate vor avea loc pe 17 martie. Deşi legislaţia permite adoptarea de legi şi după dizolvarea Parlamentului, proiectul de lege de definire a Israelului ca „stat-naţiune al poporului evreu”, susţinut de premier, nu are şanse să fie adoptat. Opoziţia centriştilor din legislativ împiedică un vot în favoarea sa.
Votul din Franţa
Alegerile anticipate au loc în contextul în care Adunarea Naţională franceză a votat marţi pentru recunoaşterea statului Palestina cu 339 de voturi „pentru”, 16 abţineri şi 151 „contra”. Dacă Ambasada Israelului de la Paris a atras atenţia că votul deputaţilor francezi „transmite un mesaj greşit liderilor şi popoarelor din regiune”, liderii palestinieni s-au declarat deosebit de mulţumiţi. „Mulţumim poporului francez şi cerem Guvernului de la Paris să transpună în practică decizia Parlamentului”, a afirma Hanane Ashraui, un membru din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, fostă mişcare teroristă.
În schimb, autorităţile americane şi-au reafirmat sprijinul pentru negocierile directe între Israel şi palestinieni, informează Mediafax. „Susţinem un stat palestinian, însă doar prin negocieri”, a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Oficialul american a subliniat că votul deputaţilor francezi are un caracter strict simbolic.