2020-07-15 15:01

Netanyahu încearcă să îşi consolideze puterea: Israelul se pregăteşte de alegeri anticipate

 |  19:07
Netanyahu încearcă să îşi consolideze puterea: Israelul se pregăteşte de alegeri anticipate

Votul din Parlamentul francez în favoarea recunoaşterii Palestinei are efecte asupra Guvernului israelian. Premierul Netanyahu a convocat alegeri anticipate pentru ca israelienii să îşi reafirme sprijinul faţă de politica sa în raport cu negocierile cu palestinienii.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a demis pe Yair Lapid (centru-dreapta), ministrul de Finanţe, şi Tzipi Livni (centru-stânga), ministrul de Justiţie, şi convoacă alegeri anticipate. El a explicat că se află în imposibilitatea de a mai conduce ţara, întrucât proprii miniştri îi critica politica guvernamentală. „Nu voi tolera niciun fel de opoziţie în cadrul Guvernului meu”, a afirmat prim-ministrul israelian. Potrivit informaţiilor furnizate de Eran Sidis, un purtător de cuvânt al Knessetului, alegerile anticipate vor avea loc pe 17 martie. Deşi legislaţia permite adoptarea de legi şi după dizolvarea Parlamentului, proiectul de lege de definire a Israelului ca „stat-naţiune al poporului evreu”, susţinut de premier, nu are şanse să fie adoptat. Opoziţia centriştilor din legislativ împiedică un vot în favoarea sa.

Votul din Franţa

Alegerile anticipate au loc în contextul în care Adunarea Naţională franceză a votat marţi pentru recunoaşterea statului Palestina cu 339 de voturi „pentru”, 16 abţineri şi 151 „contra”. Dacă Ambasada Israelului de la Paris a atras atenţia că votul deputaţilor francezi „transmite un mesaj greşit liderilor şi popoarelor din regiune”, liderii palestinieni s-au declarat deosebit de mulţumiţi. „Mulţumim poporului francez şi cerem Guvernului de la Paris să transpună în practică decizia Parlamentului”, a afirma Hanane Ashraui, un membru din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, fostă mişcare teroristă.

În schimb, autorităţile americane şi-au reafirmat sprijinul pentru negocierile directe între Israel şi palestinieni, informează Mediafax. „Susţinem un stat palestinian, însă doar prin negocieri”, a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Oficialul american a subliniat că votul deputaţilor francezi are un caracter strict simbolic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-03Parerea ta...

PALESTINIENII
03 Dec 2014

au fost DINTOTDEAUNA acolo, 'israelienii' au venit peste ei, (d)in '48, (re)invatand ebraica si o parte a religiei stravechi - de la profesori rusi:) Ca au venit beneficiind de pe urma Holocaustului - am inteles (e scris in Biblie ca or sa se intoarca pe la sf.de lume), dar nu ca sa le ridici ziduri inalte imprejmuitoare, despartitoare - palestinienilor, nici sa le tai curentul celor care au rezistat pe acele meleaguri dintru inceput! Nu le taia sursa de existenta (locurile de munca), nu le restrange pasunile, livezile, nu le taia accesul la apa, nu ii ametii obligandu-i sa mearga prin locuri deviate, intortocheate, dupa o logica stramba, ca sa nu zic diabolica fugind din calea ta! Daca tot te-ai reasezat pe acele locuri binecuvantate, n-o face pentru a-i restrange samavolnic pe palestinieni, nu atenta la viata si zilele lor bombardandu-i nemilos! Incearca Israele, sa te intelegi cu ei, cu palestinienii fiindca se poate daca esti sincer, corect si multumitor Aceluiasi Dumnezeu - al tuturor, inclusiv si al palestinienilor!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz