2020-07-14 09:22

Nimic și nimeni nu scapă: Sistemul rusesc de URMĂRIRE generală. Cum funcționează

 |  00:20
Nimic și nimeni nu scapă: Sistemul rusesc de URMĂRIRE generală. Cum funcționează

Mii de oameni, mai ales cei reveniți din țări cu epidemie de coronavirus, sunt supuși unui regim strict de izolare la domiciliu, la Moscova, pentru a împiedica răspândirea virusului. Toți sunt înregistrați cu adrese, copie după pașapoarte și numere de telefon într-o bază de date specială. Plus că sunt monitorizați video. Cei care cred că pot scăpa de camere sunt avertizați de către specialiști că acestea îi pot recunoaște chiar și când doar 40% din față este vizibilă…

Moscova are unul din cele mai importante sisteme de recunoaștere facială din lume, cu un număr impresionant de camere cu circuit închis (CCTV) care au devenit operaționale în 2019, potrivit Moscow Times. Rețeaua de supraveghere video din Moscova cuprinde 160.000 de camere de video și 95% din clădirile rezidențiale. În 2018, peste 16.000 de utilizatori erau conectați la sistemul de securitate din Moscova: poliția, agenții de securitate federali și regionali. Fiecare jurisdicție are propriul nivel de acces la aceste date, ceea ce contribuie la păstrarea confidențialității informațiilor. Recunoașterea facială funcționează online, identificarea făcându-se în câteva secunde. „Cu ajutorul acestui sistem tentacular, la ora actuală putem monitoriza mișcările debitorilor”, declara pentru TASS Serghei Zamodorski, directorul filialei moscovite a Serviciului federal al executorilor judecătorești.

Armă-cheie

După cum notează AFP, la Moscova recunoașterea facială a devenit o armă-cheie în lupta cu coronavirusul. De fapt, o tehnologie discutabilă, scrie AFP. „Respectarea regimului face obiectul unei supravegheri permanente, mai ales prin intermediul sistemului de recunoaștere facială”, a avertizat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe blogul său. Potrivit primarului, rețeaua dispune de coordonatele și locurile de muncă a 95% dintre persoanele care au călătorit în țările cele mai afectate de epidemie. Un “exemplu”: Încă din februarie, primarul lăuda eficacitatea sistemului, dând ca exemplu o chinezoaică aflate în carantină, o prietenă care a vizitat-o ilegal și pe șoferul de taxi care a adus-o pe aceasta din urmă. S-au înregistrat, la acest incident, datele a 600 de vecini ale celor două tinere.

Conectare la AI

Video-supravegherea dublată de recunoaștere facială a fost utilizată pentru prima oară în Rusia în vara anului 2018, cu ocazia Cupei Mondiale la fotbal, și a fost generalizată în ianuarie 2020. Chiar înainte de începerea epidemiei…De fapt, toate acestea se adaugă la altceva. Nimic și nimeni nu scapă astăzi de ochiul vigilent al celor 170.000 de camere de supraveghere, amplasate gradual, în ultimii zece ani, în numele păzirii ordinii publice. Circa 100.000 dintre ele sunt conectate la AI - inteligență artificială capabilă să identifice persoanele filmate, iar celelalte 70.000 urmează să fie și conectate în curând. Poliția din Moscova a anunțat că, prin intermediul acestui sistem, a identificat din februarie aproape 200 de persoane care au încălcat carantina. Rusia folosește și alte tehnologii în combaterea coronavirusului: de la telemedicine, la supravegherea rafturilor din supermarketuri sau a rețelelor sociale, pentru a depista și contracara zvonurile și „fake news”.

Tehnologia, care a fost exportată și în China, cea mai mare piață din lume, și în America Latină, este capabilă să identifice persoanele doar după silueta lor în „80% dintre cazuri”. Tehnologiile de supraveghere ruse și chineze sunt cele mai sofisticate din lume. Înainte de epidemia de coronavirus, experți și opozanți avertizau cu privire la acest Big Brother și la riscul că, sub pretextul unui scop de interes general, va fi utilizat pentru supravegherea adversarilor politici și restrângerea libertăților publice. Datorită legilor mai stricte privind protecția datelor personale, în Europa recunoașterea facială nu a fost aplicată la scară largă…

Foto: The Independent


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz