2019-12-06 06:01

Noua Arcă a lui Noe: buncărele de lux ale miliardarilor

 |  21:01
Noua Arcă a lui Noe: buncărele de lux ale miliardarilor

Mircea Bujoreanu

Și bogații se tem că vine sfârșitul lumii. Unii „pariază” multe milioane de dolari -chiar sute de milioane!- pe Apocalipsă. Investesc în „redute inexpugnabile”, unde exploziile și radiațiile nu ar putea ajunge. Poate nici bacilii ori virusurile, în cazul unei pandemii. Există constructori specializați în buncăre subterane. Cele moderne, ale căror prețuri sunt accesibile doar miliardarilor planetei, asigură un trai luxuriant, pentru zeci de ani, fără niciun fel de aport de la suprafață. Desigur, condiția esențială pentru a fi printre fericiții „ultimi oameni de pe Pământ” ar fi ca finalul lumii așa cum o știm să nu vină complet pe neașteptate, astfel încât proprietarii buncărelor să aibă timp să ajungă la ele, în siguranță...

Profeţiile lui Nostradamus, sfârşitul „celui de-al patrulea Soare” (care, în conformitate cu calendarul maya, ar fi trebuit să aibă loc în anul 2012), profeţiile lui Rasputin (conform căruia sfârşitul lumii ar fi trebuit să vină pe data de 23 august 2013) şi, nu în ultimul rând, atacurile teroriste şi perspectiva izbucnirii unui război mondial, au dus la crearea şi înflorirea unei industrii extrem de rentabile: cea a buncărelor de lux, în care cei bogaţi şi puternici se pot refugia dacă vine Apocalipsa. Piața adăposturilor subterane scumpe a crescut cu 700% față de anul trecut.

Lista spaimelor celor bogaţi e lungă

Mark Zuckerberg ţine la securitatea sa. Dovadă - gardul de 1,80 metri înălţime cu care şi-a înconjurat proprietatea în valoare de 100 de milioane de dolari, situată pe insula Kauai din arhipelagul hawaian. Dar „tăticul” Facebook-ului şi alţii ca el, care şi-au cumpărat terenuri în Noua Zeelandă şi le-au înconjurat de garduri înalte, pot fi considerați modeşti. Bineînţeles, prin comparaţie, pentru că alţii au cheltuit averi pentru a-şi achiziţiona buncăre de lux, în care pot să trăiască la standardele de viaţă cu care s-au obişnuit, însă sub pământ. Adică la adăpost de vreun război atomic, de atacuri teroriste, de revolte populare care ar putea duce la prăbuşirea ordinii sociale existente şi la instaurarea anarhiei, de vreo invazie extraterestră sau de ciocnirea cu vreun asteroid gigant sau... nu mai contează, lista temerilor celor bogaţi şi faimoşi este deja foarte, foarte lungă. Şi se lungeşte în fiecare zi...

Vedete de la Hollywood, sportivi celebri, industriaşi care au făcut avere în Silicon Valley şi alţi „tipi cu bani” şi-au „tras” deja „fortărețe subterane”, în care, la o adică, se pot refugia. Printre cei care caută „siguranța cârtițelor” se numără şi Bill Gates, care are nu unul, ci mai multe adăposturi subterane. În orice caz, Robert Vicino, fondatorul companiei constructoare de bunkere Vivos, cu sediul în Del Mar, California, susține că Gates ar avea câte un asemenea edificiu sub fiecare casă...

Buncăre mici, buncăre mari... după punga  clientului!

„Faţă de anul trecut (2015, n.r.),  piaţa adăposturilor subterane de lux a crecut cu 700%”, declara recent Gary Lynch, general manager al companiei texane Rising S Bunkers. Cei mai mulţi clienţi ai companiei nu sunt însă petroliştii texani şi alţi potentaţi din „statul trandafirului galben”, ci californieni. Cei mai mulţi dintre ei locuiesc în Los Angeles şi împrejurimi – inclusiv în Hollywood. Per total, vânzările firmei conduse de Gary Lynch au crescut cu 150% faţă de anul trecut. Rising S. Bunkers oferă adăposturi subterane „garantat antiatomice” pentru toate buzunarele, cel mai ieftin din portofoliul firmei valorând 39.000 de dolari. Adică o „nimica toată”, pentru că e modest ca pretenţii... Cel mai bine se vând bunkerele mici, cu suprafeţe de până în 50 de metri pătraţi. Preţul unui bunker de 15 x 3 metri, independent din punct de vedere energetic şi dotat cu surse de apă potabilă şi instalaţii de filtrare a aerului, este de minimum 112.000 de dolari.

Preţul unui adăpost de lux este de 8,9 milioane de dolari sau mai mult, „în funcţie de  dotări”, explică Lynch. De exemplu, un grajd pentru cai de călărie ridică preţul unui astfel de palat subteran (sau chiar moşie subterană, dacă luăm în calcul dimensiunile unor bunkere care au şi sere, piscine, piste de ciclism etc) cu încă 98.500 de dolari.

„Clienţii noştri îşi doresc neapărat lux în subteran pentru că văd viitorul în culori sumbre. Cu toţii mi-au spus că deja nu mai contează cine va fi ales (ca preşedinte al Statelor Unite, în luna noiembrie, n.r.), pentru că  ne îndreptăm spre catastrofă”, explică Mike Peters, proprietarul companiei Ultimate Bunkers din Utah, care construieşte adăposturi subterane pentru clienţi din statele California, Texas şi Minnesota. În ultimul an, cifra de afaceri a companiei Ultimate Bunkers s-a dublat. Printre clienţii companiei se numără şi „un cunoscut realizator de televiziune”, care s-a ales cu un adăpost subteran în valoare de 10 milioane de dolari. Adăpostul constă dintr-un complex de bunkere de mai multe dimensiuni (locuinţă principală, casă de oaspeţi, depozite etc), interconectate printr-o adevărată reţea de tuneluri lungă de câteva sute de metri.

Iar Al Corbi, preşedintele companiei S.A.F.E. (Strategically Armored & Fortified Environments) se laudă cu clienţi care i-au comandat bunkere în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Pentru aceşti bani, S.A.F.E. a construit adevărate orăşele subterane, cu promenade care le amintesc proprietarilor de străzile pe unde obişnuiesc să se plimbe. Pe una din „străzi” este reprodusă chiar şi o pizzerie! Al Corbi îl ridică în slăvi pe Elon Musk, a cărui companie, Tesla, produce baterii lithium-ion care „ţin” chiar şi 30 de ani. Cum într-un buncăr produs de S.A.F.E. se pot înmagazina alimente pentru „cel puţin” 25 de ani, se poate spune că un cuplu care dispune de un astfel de adăpost subteran ar putea fi „noul Adam şi noua Evă care vor regenera omenirea în caz de catastrofă nucleară”.

Steve Humble, patronul companiei Creative Home Engineering, cu sediul în Arizona, se laudă la rândul lui cu o creştere anuală a cifrei sale de afaceri cu 20%. Discret, nu dă nume, dar clienţii săi, se ştie, sunt în cea mai mare parte vedete din Hollywood. „În adăposturile construite de mine intră, pe lângă deţinătorii lor, o mulţime de Oscaruri şi de premii Emmy”, afirmă acesta. 

Vivos Europa One

Dacă ar exista un top al realizărilor spectaculoase în materie de adăposturi subterane de lux, locul I îi va reveni în curând timp lui Robert Vicino, patronul de la Vivos, care a pus mâna pe o relicvă a Războiului Rece: un fost depozit subteran de armament şi muniţii al Armatei Roşii, situat pe teritoriul fostei RDG, în apropierea localităţii Rotherstein. Deasupra  depozitului trece o autostradă. După reunificarea celor două state germane, depozitul a fost dezafectat şi, în cele  din urmă, scos la vânzare. Cum fostul depozit este nu numai extrem de solid construit, fiind capabil să reziste chiar în cazul în care o bombă atomică ar cădea în imediata sa apropiere, compania Vivos s-a grăbit să-l cumpere, mai ales că suprafaţa acestui adevărat complex subteran (ale cărui componente sunt unite de tuneluri în lungime totală de peste cinci kilometri, prin care pot circula chiar şi camioane) este imensă, de ordinul zecilor de mii de metri pătraţi. Intrarea în tunelul principal se face prin uşi metalice atât de groase, încât radiaţiile şi gazele de luptă nu au cum să intre înăuntrul complexului, ale cărui camere sunt perfect climatizate.

Viitorul complex Vivos Europa One urmează să devină adăpostul a 34 de familii foarte, foarte bogate, de a căror deservire se va ocupa un numeros personal auxiliar. Vor exista ateliere de reparaţii, capele, piscine, grădini în care becuri şi instalaţii producătoare de raze ultraviolete vor înlocui lumina Soarelui, permiţând plantelor să crească, piscine, depozite de alimente, ferme pentru creşterea animalelor, mijloace de transport, generatoare electrice, săli de clasă, un spital, biblioteci, o bancă ADN şi multe alte asemenea. Practic, tot ce trebuie pentru ca o comunitate să supravieţuiască în cazul unei catastrofe la scară planetară şi ca, la nevoie, să mai şi iasă din când în când la suprafaţă... Şi, în plus, beneficiarii vor putea să-şi decoreze apartamentele cum au chef! Preţul estimat al viitorului complex este de cel puţin un miliard de dolari.

„Am luat cunoştinţă de toate profeţiile privind Sfârşitul Timpurilor (al istoriei şi al lumii, n.r.). Biblia ne-a dat un avertisment în acest sens. Nostradamus şi Edgar Cayce l-au prevăzut. La fel şi indienii Hopi şi Sfântul Malachie”, stă scris într-un pliant publicitar al companiei Vivos, care îşi prezintă viitorul complex subteran de la Rotheberg ca pe o „a doua Arcă a lui Noe”. O Arcă pentru cei bogaţi... Dar chiar şi aceştia trebuie să fie preveniţi din timp că vine Sfârşitul Lumii, pentru a se putea ascunde în costisitoarele lor adăposturi...

La realizarea acestui material au fost folosite informaţii publicate de Forbes, The Hollywood Reporter, The Daily Mail şi The Mirror.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-03

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

EXCELENT ARTICOLUL!
04 Oct 2016

Sunteți un pic ATIPIC și ”atacați” subiecte delicate care de obicei sunt dezbătute SINCER, REAL, doar pe bloguri. Cred că este cel de-al treile articol de pe-aici. Felicitări! Miliardarii lumii chiar vor provoca Apocalipsa pentru a vedea ce și cum se-ntâmplă! Se pare că au anticipat efectele dezastrului și și-au făcut buncăre dotate cu tot ce e necesar supraviețuirii. Imaginile sunt explicite și arată un lux exorbitant! Când se va declanșa dezastrul, dormitorul cu vedere la fundul mării (sau oceanului) oare va mai arăta limpede, cu pești, corali?! Eu zic că nu....
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Profețiile lui Nostradamus pentru 2019 Faimosul medic și alchimist francez din secolul al XVI-lea, Nostradamus, a prezis o mulțime de evenimente care au uimit mapamondul pentru că, de-a lungul timpul, s-au adeverit
14 Ian 2019 |

PUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray