2020-01-21 01:29

Noua țintă ISIS: ce planuri au teroriștii

 |  22:56
Noua țintă ISIS: ce planuri au teroriștii

ISIS a creat un nou tip de război şi răspândeşte teroarea dincolo de Siria şi Irak: de la „duşmanul apropiat“ la „duşmanul îndepărtat“.

Pentru prima oară, Statul Islamic, cunoscut şi ca ISIS, ISIL sau Daech, a angajat o campanie planificată de atacuri teroriste vizând producerea de enorme pierderi civile pe un teritoriu îndepărtat, forţând numeroşi responsabili ai serviciilor antitero din SUA şi din Europa să recalibreze evaluarea lor asupra grupului. „Ei au traversat un soi de Rubicon, au schimbat reflexia asupra ţintirii duşmanilor lor”, declară William McCants de la Brookings Institute, autorul cărţii Apocalipsa ISIS. Când braţul egiptean al SI a revendicat responsabilitatea distrugerii unui avion de linie rusesc deasupra Sinaiului, unii analişti s-au întrebat dacă aşa-numita „Provincia Sinai” a acţionat din proprie iniţiativă cu riscul unei reacţii militare ruse asupra grupului-mamă în Siria şi în Irak.

 „Există o schimbare radicală a percepţiei teroriştilor că de acum pot acţiona la Paris aşa cum acţionează în Siria şi în Irak”, estimează Mathieu Guidere, specialist în terorism la Universitatea din Toulouse. „Cu această acţiune a fost spulberată o barieră psihologică”. În momentul în care responsabilii occidentali erau preocupaţi de atacuri teroriste cu aşa-numiţii lupi solitari, teribile prin caracterul lor aleatoriu, dar cu număr redus de victime, atentatele de la Paris au aprins spectrul coordonării, atacurilor cu mari pierderi şi implicarea unui număr relativ important de autori. Occidentalii consideră că asaltul din Paris poartă marca atacurilor complexe ale Al Qaeda ca cel din Mumbai din 2008, când zece militanţi islamişti au ucis 164 de persoane în timpul asaltului de patru zile asupra oraşului indian cu tiruri de arme şi bombardamente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray