2020-02-21 21:22

Noua Zeelandă: 12.000 de arme de foc predate în urma atacurilor teroriste

 |  15:27
Noua Zeelandă: 12.000 de arme de foc predate în urma atacurilor teroriste

La cinci luni după ce un bărbat înarmat a luat cu asalt două moschei din Christchurch (sudul Noii Zeelande) şi a deschis focul, ucigând 51 de persoane şi rănind alte câteva zeci, neozeelandezii au predat 12.183 de arme de foc cu ocazia a peste 100 de evenimente organizate în întreaga ţară, a anunţat vineri poliţia, citată de DPA.

"Atitudinea proprietarilor de arme de foc faţă de acest proces a fost remarcabilă", a declarat comisarul adjunct Mike Clement într-un comunicat.

Proprietarii au termen până la 20 decembrie să predea armele acum devenite ilegale în baza unui acord de amnistie, după ce Noua Zeelandă a interzis majoritatea armelor de foc semiautomate în aprilie, la mai puţin de patru săptămâni în urma atacului din 15 martie comis de un supremacist alb.

Până în prezent, guvernul a plătit 22,4 milioane de dolari neozeelandezi (14,43 milioane dolari SUA) din cele 168 de milioane stabilite pentru o schemă de rambursare de tip buy-back.

În timp ce mulţi proprietari de arme de foc doresc să-şi predea armele acum ilegale, Consiliul proprietarilor autorizaţi de arme de foc (COLFO), care se descrie ca fiind cea mai mare organizaţie voluntară în acest domeniu din Noua Zeelandă, a cerut membrilor săi la începutul acestei săptămâni să îşi ţină armele de foc interzise până când guvernul va anunţa compensaţii mai bune.

COLFO a criticat de asemenea unele evenimente de colectare în curs de desfăşurare ca "medii ostile din cauza prezenţei poliţiei puternic înarmate (...) şi interogării unor proprietari".

Poliţia estimează la 1,2 milioane numărul armelor de foc aflate în circulaţie în Noua Zeelandă, ţară insulară cu 4,5 milioane de locuitori, fără a furniza nicio estimare a numărului armelor de tip militar deţinute de populaţie, aminteşte France Presse.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine