2020-08-12 23:25

Noul cancelar în Austria răvășită de criza refugiaților. Mai sunt trei zile până la prezidențiale unde extrema dreaptă e favorită

 |  18:59
Noul cancelar în Austria răvășită de criza refugiaților. Mai sunt trei zile până la prezidențiale unde extrema dreaptă e favorită

Mai sunt două trei zile până la turul doi al alegerilor prezidențiale din Austria, în care se vor confrunta reprezentantul FPO (partid de extremă-dreapta), care a și câștigat primul tur, Norbert Hofer, și fostul lider al Verzilor, Alexander Vad der Bellen.

Marile partide tradiționale, social-democrații (SPO) și conservatorii de la Partidul Poporului (Österreichische Volkspartei - OVP), nu există în aceste alegeri. Candidații celor două mari formațiuni au suferit o înfrângere usturătoare în primul tur al prezidențialelor.

Criza refugiaților a produs schimbări importante în intențiile de vot ale austriecilor și extrema dreaptă a profitat de îngrijorarea populației în fața valului nemaiîntâlnit de imigranți care au intrat în țară.

Aceasta este situația pe care o găsește noul cancelar social-democrat al Austriei, Christian Kern, în vârstă de 50 de ani, învestit marți în fruntea guvernului de la Viena.

„Vă asumați o funcție importantă, frumoasă, dar și dificilă, cu multe responsabilități", a declarat președintele țării, Heinz Fischer, la ceremonia de învestire care a avut loc la Palatul Prezidențial din Viena. Noul cancelar a fost ales de partidul social-democrat SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs), care deține majoritatea în parlament, și devine astfel noul lider al acestei formațiuni, informează Agerpres.

Christian Kern, care conducea până acum compania națională feroviară, va avea ca misiune să dea un nou suflu coaliției formate cu conservatorii (ÖVP).

Din 2007, cele două partide și-au reînnoit alianța de-a lungul celor trei alegeri legislative, însă au suferit o lovitură neașteptată la primul tur al alegerilor prezidențiale, la 24 aprilie, când nici unul dintre cei doi candidați ai lor nu a ajuns în faza finală a scrutinului.

Destabilizat de această derută a SPÖ, cancelarul Werner Faymann, aflat la putere din 2008, a demisionat din toate funcțiile la două săptămâni după alegeri, precizând că nu mai beneficiază de încrederea necesară în cadrul partidului său.

Kern nu vrea în opoziție

Cât despre prezidențiale, Norbert Hofer, candidat al partidului de extremă-dreaptă FPÖ, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 35% din voturi. El se va confrunta duminică, în cel de-al doilea tur, cu fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen (21,3%).

Duelul se anunță extrem de strâns. O victorie a lui Hoffer ar putea da peste cap situația politică din Austria și ar marca un nou jalon într-o Europă zguduită de ascensiunea populismului.

Christian Kern a afirmat marți că preferă să guverneze în continuare cu conservatorii și că nu va face compromisuri pentru a rămâne la putere, dar nu a exclus eventuale contacte cu partidul de extremă-dreaptă, potrivit Reuters.

„Haideți să vedem ce se întâmplă la momentul potrivit", a afirmat el, într-o conferință de presă, înainte de a fi învestit oficial cancelar.

„Intenția mea nu este de a conduce SPÖ în opoziție, ci dimpotrivă. Însă, până la urmă, avem nevoie de o identitate, iar pentru noi este absolut inimaginabil să lucrăm cu partide care incită la ură împotriva oamenilor, a minorităților", a spus el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz