2019-10-17 23:39

O idee mai tare decât NOKIA. Finlanda testează venitul de bază garantat pentru toți cetățenii

 |  14:34
O idee mai tare decât NOKIA. Finlanda testează venitul de bază garantat pentru toți cetățenii

Finlanda ar putea deveni prima țară din Europa care va plăti cetățenilor săi un venit de bază necondiționat, în valoare de 560 de euro, un experiment social unic destinat eliminării birocrației guvernamentale, reducerii sărăciei și creșterii gradului de ocupare, transmite AP. Este un mod de a testa conceptul „venitului de bază universal”. Dacă experimentul se va dovedi un success, acesta va fi extins la toți finlandezii.

Olli Kangas de la Agenția guvernamentală care se ocupă de asistența socială în Finlanda (KELA), a declarat că o perioadă de probă, care se va întinde pe parcursul a doi ani și care va include 2.000 de șomeri aleși în mod aleator, a început la 1 ianuarie. Persoanele selectate vor primi 560 de euro în fiecare lună, fără a fi nevoite să justifice modul în care au cheltuit banii. Sumele primite prin intermediul acestui program nu vor fi impozitate. Comparativ, venitul mediu în sectorul privat din Finlanda este de 3.500 de euro.

Olli Kangas a subliniat că persoanele selectate vor continua să primească cei 560 de euro chiar și după ce vor găsi un loc de muncă, pentru că obiectivul acestui program este să înlăture teama șomerilor care refuză locurile de muncă cu salarii mici sau pe termen scurt pentru că se tem că nu vor mai putea beneficia de sistemul generos de asigurări sociale din Finlanda.

"Este foarte interesant să vedem cum se vor comporta oamenii. Vor avea curajul să încerce diferite locuri de muncă. Sau, așa cum susțin criticii, îi va face mai leneși pentru că știu că primesc un venit de bază fără să facă nimic?", s-a întrebat Olli Kangas. Potrivit acestuia, acest experiment ar putea fi extins ulterior la grupurile cu venituri reduse cum sunt freelancerii, micii antreprenori sau muncitorii în regim part-time.

În luna noiembrie a anului trecut, rata șomajului în Finlanda, o țară cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, era de 8,1%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray