2020-02-28 22:54

O săptămână până la alegerile din Republica Moldova: Comuniștii, tari în sondaje

 |  18:47
O săptămână până la alegerile din Republica Moldova: Comuniștii, tari în sondaje

Răzvan Mateo Mateescu

În Republica Moldova este un amestec de curente pro sau contra Rusiei, pro sau contra Europei și Occidentului. Orice referendum s-ar organiza pentru aderarea fie la UE, fie la Uniunea vamală făcută de Moscova, ar fi câștigat. Dacă ar fi de glumă, am putea spune că sperăm să aibă loc prima dată cel pentru aderarea la UE, altfel, fuge republica spre est. Un sondaj IMAS arată că 71% dintre moldoveni sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați că Rusia le invadează țara. Și totuși, nu vor în NATO, ca să vrea în UE trebuie să li se amintească în fiecare zi și tot așa.

Cu o săptămână înainte de alegerile legislative, un sondaj IMAS ne oferă un tablou al Basarabiei marcat de „hăis” și „cea”.

Comuniștii se țin tare în sondajele din Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare pe 30 noiembrie. O cercetare publicată de IMAS sâmbătă arăta că 19,6% dintre cei care vor vota ar alege Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Este adevărat, procentul a scăzut de la 23,4 cât era în septembrie, dar este mai mare decât cel obținut în sondaj de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), respectiv 17,2%. Liberal-democrații au pierdut și ei 1,4% din septembrie. Pe locul trei s-ar situa Patridul Democrat din Moldova (PDM), cu 14,2%, urmat aproape la egalitate de Partidul Patria cu 8,7% și Partidul Liberal (PL) - 8,5%. În fine, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) este în pericol de a pierde prezența în Parlamentul de la Chișinău, deoarece a întrunit în sondaj doar 5,3%, în timp ce pragul electoral este de 6%. Dar socialiștii sunt în creștere, la fel ca și PDM și PL, toate aceste trei formațiuni înregistrând peste 2% în plus față de sondajele din septembrie.

Cercetarea IMAS pomenește un procent de 9,6% de indeciși, în scădere ușoară de la ltimele estimări.

PCRM a pierdut în ultimii ani

Potrivit directorului IMAS, Doru Petruți, „dacă e să comparăm Partidul Comuniştilor de acum cinci ani, când era foarte vizibil, foarte vocal şi foarte prezent, acum are o cu totul altă campanie şi cred că asta face ca ei să piardă”. ”Dacă vă aduceţi aminte, pe timpul crizei politice ei aveau 39 la sută intenţie de vot netă, iar acum, după un an şi jumătate, sunt la 19 la sută. Procentele pierdute de PCRM s-au capitalizat la Partidul Patria, Partidul Socialiştilor, au migrat spre partide de alternativă", a explicat Doru Petruţi.

El a mai precizat că alte partide, respectiv liberal-democrat, democrat şi liberal, sunt văzute după „propria prestaţie din campanie, dar resursele şi reţetele din campanie sunt foarte diferite”. „Vorbim de suport mediatic diferit, de resurse alocate în proporţii diferite, vorbim de capacitatea reţelelor de partid diferită”, a spus Doruți.

Dreapta, mai tare decât stânga

Interesant este faptul că alegătorii moldoveni au fost întrebați și ce orientare politică au și procentul celor care se declară de dreapta (29%) este cu mult mai mare decât al celor de stânga (19%). Aproape un sfert (23%) dintre moldovenii de peste Prut se consideră de centru, iar alți 22% nu au răspuns la această întrebare. Oricum, 60% spun că s-au hotărât deja ce partid vor vota. Încă 8% cred că vor lua decizia când vor merge la urne.

Atunci când sunt puși să aleagă între Rusia și Europa, moldovenii sunt împărțiți aproape egal între est și vest: 44% spun că Republica lor ar trebui să meargă spre Europa și să se apropie de Occident, iar 43% se uită spre Moscova și ar vrea să se apropie de Mama Rusia.

Împărțirea rămâne și dacă ar fi să voteze pentru a adera la o uniune sau alta. Astfe, dacă ar fi referendum pentru aderarea la UE, 51% dintre ei ar spune da fără să stea pe gânduri, iar 38%, nu. Dacă însă, referendumul s-ar referi la aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 47% ar vrea, și ar vota pentru, în timp ce 35% ar fi împotrivă.

Leancă, primul la încredere

IMAS a sondat și încrederea populației în liderii politici. Premierul Leancă este primul în acest top, cu 40%, urmat la două procente de Dorin Chirtoacă și Marian Lupu (33%). În continuare sunt Igor Corman (31%), Vlad Filat (28 la sută), Vladimir Voronin (28 la sută), Renato Usatîi (27 la sută) şi Mihai Ghimpu (20 la sută).

În opinia lui Petruți, indicatorul privind apropierea de UE a ținut de agenda politică, de mesajele principalilor politiceni și trebuie alimentat tot timpul, ca să își păstreze nivelul. „Și acum este întreţinut, cred, şi de comunicarea politică şi spoturi electorale", consideră Petruți. În schimb, despre indicatorul privind aderarea la Uniunea Vamală a rușilor „ascunde foarte multă teamă, foarte multă frică. Oamenii nu vor să supere, de fapt, Federaţia Rusă, neştiind neapărat ce însemnă Uniunea Vamală”, crede directorul IMAS, care a adăugat că „reprezentările despre Uniunea Vamală sunt destul de vagi şi se asociază în general cu două-trei elemente: gaz, locuri de muncă, tot ce-au folosit partidele în comunicarea politică”.

NATO, nu categoric

În privința aderării Republicii Moldova la Alianța Nord Atlantică (NATO), cifrele sunt mult mai clare: 50% dintre cetățeni sunt împotrivă şi doar 27% pentru. Totuși, a observat Doru Petruţi, numărul celor care ar fi în favoarea aderării la NATO a crescut. În opinia acestuia, acest fapt se datorează, probabil, campaniei pro-NATO a unor partide politice.

Culmea este că, în același timp, jumătate din moldoveni sunt „foarte îngrijorați” că Rusia va invada Republica, plus încă 21% care sunt doar „îngrijorați”. Doar 25% nu au griji din acest punct de vedere.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-19 noiembrie, pe un eşantion de 1.128 de persoane cu vârste peste 18 ani, în 81 de localităţi şi are o marjă de eroare de 3 la sută.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine