2020-06-04 07:57

O nouă realitate politică în SUA. Americanii au ales fără să fie convinşi

 |  17:24
O nouă realitate politică în SUA. Americanii au ales fără să fie convinşi

Republicaniişi-au lovit adversarii democraţi, capturând Camera Reprezentanţilor înCongresul SUA. În schimb, democraţii păstrează controlul în Senat. Barack Obamase va confrunta cu o nouă realitatepolitică, în urma uneia dintre cele mai grave înfrângeri a democraţilor dinistoria recentă.

Din acest moment,ambele părţi se pregătesc pentru o serie de bătălii în Congres şi în instanţelede judecată. Într-un interviu, Obama a dat semnalul că o colaborare curepublicanii este puţin probabilă. Dar americanii şi-au arătatnemulţumirea şi faţă de republicani, şi faţă de democraţi. Fiecare aprimit un procentaj de 53 la sută opţiuni nefavorabile. Votanţii din întreagaţară au oferit o varietate de motive pentru alegerile lor. Economia a fostevaluată ca fiind cel mai important aspect (62 la sută), eclipsând reforma dindomeniul sănătăţii (19 la sută), imigraţia (8 la sută) şi a războiului dinAfganistan (7 la sută), în conformitate cu voturile alegătorilor.

Învingători şi învinşi

Republicanii, creditaţi fără şanse laalegerea lui Obama la preşedinţia SUA, fără program şi lider, au câştigatCamera Reprezentanţilor şi vor putea acum să se folosească de poziţia lor deputere împotriva lui Obama în restul de doi ani de până la alegerileprezidenţiale. Ei ar putea încercachiar anularea unor zone esenţiale dinrealizările legislative ale lui Obama, în special reformele lui dindomeniul sănătăţii sau programele care vizează clasa mijlocie. Republicanii nu îşiascund intenţia de a demonta acest proiectul major al mandatului lui BarackObama, cel al sănătăţii. Ei se opun mai ales unei dispoziţii a legii care îiobligă pe toţi americanii să aibă o asigurare de sănătate. Un al subiectsensibil, imigranţii ilegali. Numeroşi republicani se luptă pentru a evitaaprobarea unor măsuri vizând reglementarea situaţiei unui număr de aproximativ12 milioane de imigranţi aflaţi ilegal pe teritoriul american. În politicaexternă, divergenţele vizează Tratatul START. Progresele înregistrate derepublicani în Congresul american vor periclita procesul de ratificare aacestui Tratat de dezarmare nucleară semnat de Barack Obama şi omologul săurus, Dmitri Medvedev, în aprilie.

În pofida înfrângerii partiduluisău, unii analişti consideră că victoria obţinută de republicani îl va plasaîntr-o poziţie favorabilă pentru o eventuală realegere în 2012, cum s-aîntâmplat şi cu foştii preşedinţi Bill Clinton şi George W. Bush. El se va putea folosi astfelde republicanii aleşi în Congres pentru a-şi justifica posibilele nerealizări,potrivit comentatorilor. Cu toate acestea, rezultatul alegerilor a dat olovitură invincibilităţii sale.

Mişcareaultraconservatoare Tea Party, ai cărei candidaţi s-au remarcat în ultimele luniprin declaraţii uneori extreme sau deplasate, şi-a confirmat marţi ascensiuneape scena politică americană, prin intrarea mai multor membri ai săi în Senat.În pofida creşterii influenţei acestei mişcări, numeroşi experţi se întreabădacă grupul are un viitor politic real dincolo de acest scrutin de la mijloculmandatului, marcat de marile dezamăgiri legate de situaţia economică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine