2020-07-07 02:42

Occidentul şi Moscova îşi umflă muşchii: NATO şi Rusia se întrec în exerciţii militare

 |  19:09
Occidentul şi Moscova îşi umflă muşchii: NATO şi Rusia se întrec în exerciţii militare

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord încearcă să convingă statele baltice că nu sunt singure în faţa ameninţării ruse. Mai multe ţări NATO participă în acest zile la mai multe exerciţii navale şi terestre organizate la Marea Baltică. În replică, Vladimir Putin a ordonat ca forţele armate ruse din regiunea Kaliningrad să desfăşoare propriile exerciţii militare, similare în dimensiuni cu cele NATO.

În jur de 4.700 de militari şi 800 de vehicule participă în Estonia, în apropiere de capitala Riga, la cele mai mari exerciţii militare NATO de la anexarea Crimeii încoace. Soldaţi din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Polonia,  Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania sunt implicaţi în operaţiunile din exerciţiul naval multilateral „Baltops” şi cel terestru „Saber Strike”. Raimonds Vejonis, ministrul Apărării din Letonia, a subliniat importanţa simbolică a exerciţiilor „în contextul actual de securitate” în care Rusia a revenit la o politică expansionistă. În ultimele luni, oficialii din Estonia, Letonia şi Lituania au solicitat NATO să îşi reafirme angajamentul faţă de securitatea statelor pe care le conduc.

Exerciţiile militare se vor încheia pe 20 iunie, informează Mediafax. La începutul acestui an, Rusia fusese invitată să participe, dar anexarea Crimeii de către Moscova a obligat NATO să îşi suspende parteneriatul cu arma rusă.

Răspunsul lui Putin

Vladimir Titov, ministrul adjunct al Apărării, a afirmat despre exerciţiile NATO că dovedesc „intenţiile ostile” ale alianţei militare. Armata rusă a replicat la exerciţiile NATO din ţările baltice prin iniţierea în Kaliningrad, enclava rusă dintre Polonia şi Lituania, a unor manevre militare similare „comparabile cu numărul persoanelor, armelor şi echipamentelor militare implicate în exerciţiile de la frontieră desfăşurate de ţările NATO”.

Cu doar o zi înainte, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat extinderea NATO în estul Europei ca o măsură „contraproductivă” care contrazice angajamentul luat de alianţa occidentală în faţa Moscovei. Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că şi Uniunea Europeană duce o politică antirusă. Potrivit lui Lavrov, Bulgaria ar fi oprit lucrările la proiectul South Stream al Gazprom din cauza presiunilor Comisiei Europene.  „Bruxelles-ul este ghidat de dorinţa de a pedepsi, de a se răzbuna”, a acuzat liderul rus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-10

In legatura cu acest articol...

NATO a anunțat că Rusia își retrage trupele militare din Ucraina
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz