2020-02-25 08:48

Oficialii americani şi NATO, în alertă. Controverse în preajma comemorării evenimentelor de la 11 septembrie

 |  18:14
Oficialii americani şi NATO, în alertă. Controverse în preajma  comemorării evenimentelor  de la 11 septembrie

Comemorarea evenimetelor de la 11 septembrie de pestecâteva zile se află în centrul mai multor controverse legate de proiectul de construcţiea unei moschei în Ground Zone şi de intenţia unui pastror neprotestant de aarde sute de exemplare ale Coranului.

ZonaWorld Trade Center, denumită Ground Zero după atentatele care au dus laprăbuşirea celor două turnuri gemene din New York şi moartea a 2.752 depersoane, s-a aflat în ultimele săptămâni în centrul unei puternice dispute înlegătură cu proiectul de construcţie a unei moschei în vecinătatea sa.Opozanţii zgomotoşi ai acestui proiect, în special republicanii, văd în el oprovocare mult prea mare. Obama şi-a atras criticile unora dintre aliaţii săidemocraţi luna trecută, când a intervenit în deschiderea dezbaterii în favoareaproiectului, în numele libertăţii de cult. Memorialul ridicat în faţaPentagonului, sediul Departamentului Apărării, este singurul monument terminatdedicat victimelor atentatelor de la 11 septembrie, în timp ce altele sunt înconstrucţie la New York şi în Pennsylvania. Ieri însă, după ani de întârzieri şi dispute puternice, oficialii localiai oraşului New York au anunţat că patru zgârie-nori, o gară şi oautogară, precum şi un monument dedicat victimelor atentatelor din 11septembrie 2001 urmează să fie construite pe locul fostului complex World TradeCenter, potrivit AFP. Marţi, două structuri de oţel recuperate din fosteleturnuri erau în curs de reinstalare în noile construcţii, pe faţada turnului denord, marcând intrarea într-un monument dedicat victimelor atentatelor.

Pede altă parte, intenţia unui pastorneoprotestant de a arde sute de exemplare din Coran, fix pe 11 septembrie, apus în alertă NATO şi armata americană. Oficialii militari americani, şi nunumai, atrag atenţia că gestul lui Terry Jones, pastroul unei mici congregaţiidin Florida, va declanşa un val uriaş de proteste ale musulmanilor depretutindeni - în special radicalilorislamişti. Hillary Clinton, secretarul de Stat american cu cel mai înalt rangoficial american din echipa Obama, acriticat vehement gestul lui Jones şi albisericii pe care o conduce. Aceasta a calificat “drept un act scandalos şilipsit de respect”, intenţia de ardere a Coranului, subliniind încă odată angajamentul SUA pentru promovarea toleranţei religioase.

Protesteleîn lumea islamică, faţă de intenţia pastorului american, au început deja. LaKabul şi Djakarta, mii de musulmani au ars efigii ale pastorului, strigândtradiţionalul "moarte Americii". Explozia de ură antiamericanăprevizibilă după un asemenea gest l-a făcut pe generalul David Petraeus, şefuloperaţiunilor militare din Afganistan, să avertizeze că imaginea unui Coranarzând incită la violenţă şi periclitează vieţile a mii de soldaţi aflaţi înmisiune. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ambasadorii americani din ţările musulmane şialţi oficiali şi-au exprimat temeri similare.

Un sondaj recent a arătat că 43 la sută din au o atitudine negativă faţă de musulmani, în timp ce 25 la sută cred cămajoritatea musulmanilor care trăiesc în SUA nu sunt patrioţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine