2020-07-03 23:54

ONU se implică în Moldova. Manifestanţii de la Chişinău alungă unioniştii din mijlocul lor

 |  18:44
ONU se implică în Moldova. Manifestanţii de la Chişinău alungă unioniştii din mijlocul lor

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a cerut autorităților de la Chișinău un răspuns imediat la revendicările protestatarilor legate de „greșelile grave în privința gestionării fondurilor publice“, potrivit Europa Liberă, citată de Agerpres.

Zeid Ra'ad al-Hussein a avertizat că îngrijorările populației din Republica Moldova pot duce la „o mai mare polarizare în societate și la o periculoasă instabilitate politică și economică“ dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.  Oficialul ONU a făcut aceste declarații luni, la Geneva, în debutul unei sesiuni a Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Declarațiile sale survin pe fondul protestelor antiguvernamentale non-stop ce au loc de mai bine de o săptămână în centrul Chișinăului.

În cadrul protestului de duminică, organizat de platforma civică „Demnitate și Adevăr”, a fost adoptată și o rezoluție, în care se face apel la declanșarea unei greve generale și formarea unei mișcări politice și a unui așa-numit guvern al încrederii populare.

Demisiile cerute de protestatari ar aduce Republica Moldova într-o criză politică și economică profundă, a declarat duminică seară președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni televizate.  „Sunt confuz în ceea ce privește cerințele protestatarilor. Dacă săptămâna trecută aveau niște revendicări rezonabile, acum cerințele lor au devenit radicale, vor demisii în lanț. Trebui să înțelegem că acest Guvern activează doar de 45 de zile și nu a reușit să le facă pe toate“, a afirmat șeful legislativului moldovean. Un alt argument invocat de către Andrian Candu în favoarea Guvernului actual este și vizita apropiată a reprezentanților FMI la Chișinău. „FMI vine să discute și să negocieze cu noi mai multe reforme. FMI nu vine să discute cu un guvern provizoriu sau cu niște miniștri interimari“.

Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională - așa cum a fost numit mitingul - cu trimitere la mișcarea care a dus la renașterea națională a Basarabiei la începutul anilor ’90, a exprimat un vot de blam actualei guvernări a Republicii Moldova.

Unul dintre liderii Platformei „DA”, Andrei Năstase a declarat în fața mulțimii: „Împuternicim Consiliul Marii Adunări Naționale să facă un apel privind declanșarea unei greve generale și a altor acțiuni de nesupunere civică. Cerem Consiliului Marii Adunări Naționale să purceadă la formarea unei mișcări politice de alternativă și a unei liste nominale, a unui guvern de încredere populară care să utilizeze mijloacele specifice luptei politice pentru realizarea năzuinței poporului Republicii Moldova”.  Liderii „DA” au îndemnat protestatarii să se alăture celor care stau în corturi de o săptămână în Piața Centrală din Chișinău și chiar să instaleze noi corturi în jurul clădirii executivului.

În timpul protestului de duminică, un grup de manifestanți pro-Unire, care susțineau că singura soluție pentru depășirea crizei în care se află Republica Moldova este unirea cu România, a fost alungat de la manifestație. Pe fondul protestelor care continuă de o săptămână în Republica Moldova, atât președintele, Nicolae Timofti, cât și premierul, Valeriu Streleț, au anunțat că nu își vor da demisia, deoarece aceasta ar aprofunda și mai mult criza politică și economică din republică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz