2020-05-31 14:15

Palestinienii lansează rachetă după rachetă spre Israel: Hamas aprinde scânteia războiului

 |  18:44
Palestinienii lansează rachetă după rachetă spre Israel: Hamas aprinde scânteia războiului

Aproximativ 40.000 de rezervişti au fost mobilizaţi de Guvernul israelian pentru o eventuală operaţiune militară în Fâşia Gaza. Manevrele armatei militare a Israelului nu intimidează mişcărea islamistă Hamas, hotărâtă să ucidă evrei.

În jur de 50 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza înspre Israel, într-un nouă serie de atacuri palestiniene asupra teritoriului israelian. Hamas a revendicat, prin aripa sa militară, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, toate aceste lovituri asupra oraşelor Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa. Potrivit unui comunicat al mişcării, teroriştii „au atacat Haifa cu o rachetă de tip R160, Ierusalimul ocupat cu patru rachete de tip M75 şi Tel-Aviv cu patru rachete de tip M75”. În total, 200 de rachete au fost lansate asupra Israelului în doar 24 de ore.

Drept răspuns la provocările organizaţiei teroriste, aviaţia israeliană a bombardat 160 de ţinte din Făşia Gaza, informează Agerpres. Moti Almoz, reprezentant al armatei israeliene, a precizat că loviturile aeriene au ţintit 120 de locuri de lansare a rachetelor, 10 posturi de comandă ale Hamas şi numeroase tuneluri folosite de terorişti. Au mai fost atacate clădiri ale şefilor militar ai Hamas, birourile Ministerului de Interne sau ale serviciului de securitate. În urma raidurilor israeliene, în Gaza au murit peste 23 de persoane, iar 100 de persoane au fost rănite. 

Un comando al Hamas a încercat să atace o bază militară aflată în apropierea de Zikim, membrii săi fiind ucişi pe plajă, la aproximativ 2,5 kilometri de Fâşia Gaza, în urma unei intervenţii a marinei şi a forţelor terestre israeliene. Hamas şi-a anunţat susţinătorii despre atacul din zonă, dar a evitat să menţioneze cei cinci terorişti lichidaţi de Israel.

Surzenia teroriştilor

Ministrul Apărării din Israel, Moshe Yaalon, a avertizat gruparea teroristă că Guvernul israelian nu se lasă intimidat şi va pedepsi aspru atacurile sale asupra ţării. „Suntem pregătiţi să purtăm o bătălie împotriva Hamas, care nu se va încheia în câteva zile. Armata îşi va continua ofensiva astfel încât Hamas va plăti un cost foarte mare”, a spus acesta. Declaraţiile oficialilor israelieni nu par să fie auzite de liderii mişcării teroriste, mai preocupaţi de atacarea civililor israelieni decât de siguranţa propriului popor. Ei se folosesc victimele loviturilor aviaţiei israeliene pentru a face noi declaraţii antisemite şi a instiga la violenţă împotriva evreilor. „Masacrarea copiilor în Khan Younes este o crimă de război oribilă; de acum înainte, toţi israelienii au devenit ţinte legitime”, a spus Sami Abu Zuhri, purtătorul de cuvânt al Hamas.

Sprijinul american

Administraţia Obama a venit în sprijinul Guvernului israelian pe care însă l-a sfătuit să nu renunţe la toate canalele de comunicare cu tabăra palestiniană. „Condamnăm ferm tirurile (...) de rachete împotriva Israelului şi ţintirea deliberată a unor civili de către organizaţiile teroriste din Gaza. Nicio ţară nu poate accepta tirurile de rachete vizând civili şi vom apăra dreptul Israelului de a se apăra contra unor atacuri violente”, a explicat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe. 

Un reprezentant al Departamentul de Stat, Jennifer Psaki, i-a cerut lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, să intervină pentru a opri atacurile asupra populaţiei civile israeliene, relatează Mediafax. „Aşteptăm de la preşedintele Abbas să facă tot ce stă în puterea sa pentru a împiedica aceste atacuri de rachete şi pentru a condamna violenţa”, a precizat Psaki. Liderul palestinian a ignorat mesajul americanilor. Abbas a cerut forţelor israeliene să pună capăt campaniei sale de bombardamente, dar a evitat să solicite părţii palestiniene să renunţe la atacurile sale asupra populaţiei civile. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine