2020-08-13 06:18

Parlamentul European cere: BREXIT “IMEDIAT”

 |  21:01
Parlamentul European cere: BREXIT “IMEDIAT”

Parlamentul European a adoptat o rezoluție în ședința de marți prin care cere Marii Britanii să activeze „imediat” articolul 50 din Tratatul de la Lisabona privind retragerea din Uniunea Europeană. Votul a fost de 395 „pentru” și 200 „împotrivă”.

„Marea Britanie trebuie să activeze imediat clauza privind retragerea din Uniunea Europeană, pentru a evita incertitudinea şi a proteja integritatea UE”, se spune în rezoluție. În document se precizează că „voința cetățenilor britanici trebuie respectată”.

Ședința a avut parte de replici și discursuri acide. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a cerut Guvernului de la Londra să își prezinte cât mai repede cât mai repede poziția privind ieșirea din UE a Marii Britanii. Junker a anunțat că a interzis comisarilor europeni să aibă negocieri cu reprezentanții Londrei până când aceasta nu va invoca Articolul 50 și nu va începe, practic, procesul de ieșiri. El a subliniat că votul britanicilor trebuie respectat, moment în care a fost aplaudat de deputații naționaliști britanici, printre care și Nigel Farage, liderul partidului UKIP. ”Este ultima dată când veți aplauda aici”, le-a spus Junker, apoi a adăgat: „Ați luptat pentru ieșire, poporul britanic a votat pentru ieșire, ce mai căutați aici?”

Apoi europarlamentarul scoțian Alyn Smith, a ținut un discurs proeuropean pentru care a primit aplauze și ovații. „Scoţienii, împreună cu nord-irlandezii şi londonezii şi mulţi galezi şi englezi au votat să rămână în familia noastră de naţiuni. Cer ca acest statut şi spirit european să fie respectate. Sunt multe lucruri de negociat. Avem nevoie să avem mintea limpede şi inima caldă. Şi amintiţi-vă: Scoţia nu v-a abandonat. Vă rog, vă implor, nu abandonaţi nici voi Scoţia", a incheiat Smith, în aplauzele Parlamentului European.

Farage, parada vorbelor

Din contră, Nigel Farage, liderul naționalist, a avut un discurs ironic și acuzator. El a început prin a le aminti că în urmă cu 17 ani, când a devenit europarlamentar și le-a spus colegilor din PE că vrea să conducă o campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE, toți au râs de el. „Acum nu mai râdeți!”, le-a spus el. „Motivul pentru care sunteți așa de supărați (…) este că sunteți, ca proiect politic, în negare, sunteți în negare și față de faptul că moneda voastră comună este în cădere. (ceilalți parlamentari au vociferat) Uitați-vă ce ați făcut în zona mediteraneană. Ca politică de a impune sărăcia în Grecia și restul zonei ați reușit foarte bine. Sunteți în negare și față de chemarea doamnei Merkel să treacă Mediterana cât mai mulți oameni cu putință și să intre în UE, fapt care a creat mari diviziuni între statele membre și în interiorul acestora. Dar cea mai mare problemă pe care o aveți și principalul motiv pentru care Marea Britanie a votat cum a votat, este că pe ascuns, prin înșelăciune, fără să spuneți niciodată adevărul britanicilor și celorlalți cetățeni europeni, le-ați impus o uniune politică și când cetățenii din Olanda și Franța au votat împotriva acestei uniuni politice, respingând constituția (europeană), pur și simplu i-ați ignorat și ați impus Tratatul de la Lisabona prin ușa din spate. Ceea ce s-a întâmplat joia trecută a fost un rezultat remarcabil, un rezultat incitant nu numai pentru politica britanică, pentru politica europeană, ci poate și pentru cea globală, pentru că oamenii obișnuiți, care au fost opresați în ultimii ani și au văzut nivelul de trai scăzând, au respins multinaționalele, au respins fuzionările bancare au respins politicile macro și au spus, de fapt, ne vrem țara înapoi, ne vrem cotele de pescuit înapoi, de vrem granițele înapoi, vrem să fim o țară normală, independentă, care se guvernează singură”, a spus Farage și a adăugat că, vitând astfel, britanicii au dat o șansă democraților din toată Europa să le urmeze exemplul, iar el prezice că „Marea Britanie nu va fi ultimul stat membru care părăsește UE”.

În legătură cu „ce e de făcut în continuare”, Farage a susținut că acum, Guvernul britanic ar trebui să invoce art 50 repede, și i-a dat dreptate lui Junker că devreme ce poporul a votat, ieșirea trebuie să fie pusă în practică. „Dar ceea ce aș vrea să spun este că trebuie să negociem o nouă relați cu o atitudine matură, atentă”. La vociferările celor prezenți, el a replicat: „Știu că practic niciunul dintre voi nu a avut vreodată un job serios, nu a lucrat în domeniul afacerilor sau în comerț sau măcar să fi creat un loc de muncă. Dar măcar ascultaţi”. Aici a intervenit Martin Schultz, președintele PE, spunându-i că îl înțelege că ține un discurs emoțional și face ce face de obicei UKIP în plen, dar nu poate susține că nimeni din cei prezenți nu a avut o slujbă adevărată vreodată. „Înțeleg că UKIP a protestat împotriva sistemului și acum sistemul protestează împotriva UKIP. Dar vreau să ascultaţi o simplă şi pragmatică temă economică: între voi şi ţara mea au loc afaceri majore de bunuri şi servicii, reciproc avantajoase. Aceste afaceri contează, dar dacă veți decide să stați cu nasul pe sus și dacă veţi respinge ideea unui acord comercial rezonabil, atunci va fi mult mai rău pentru voi decât pentru noi", a fost replica lui Farage, primită cu râsete și vociferări. „Chiar și fără niciun acord viitor ar fi mai bine pentru UK decât acordul putred din prezent” a insistat extremistul britanic. El a dat ca exemplu eventualitatea reintroducerii taxelor vamale pentru industria auto care ar putea conduce la pierderea locurilor de muncă pentru sute de mii de muncitori germani. ”Așa că de ce să nu fim pragmatici, atenți, maturi, realiști și să ajungem la un acord rezonabil fără taxe între noi (vociferări) și după aceea recunoașterea că Marea Britanie va fi prietenul vostru, că vom avea comerț cu voi, că vom coopera cu voi, vom fi cei mai buni prieteni ai voștri din lume”.

Și fostul premier belgian şi liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a acuzat pe Farage de folosirea "propagandei naziste" în campanie, referindu-se la un afiş cu refugiaţi. La rândul său, Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European a declarat că „vremea împăcării a trecut, trebuie să ne apărăm proiectul European”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-28

In legatura cu acest articol...

Brexit gripat. Divorțul de UE este mult mai dificil decât și-ar dori Londra

Cameron, la Consiliul European

Noul Proiect de țară al României, adaptat la Brexit, va fi lansat pe 5 iulie
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz