2020-07-07 16:28

Parlamentul European vrea să se implice în negocierile pentru Brexit

 |  22:53
Parlamentul European vrea să se implice în negocierile pentru Brexit

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut miercuri președintelui Consiliului European, Donald Tusk, asigurări privind implicarea europarlamentarilor în viitoarele negocieri privind Brexit, avertizând că în caz contrar Legislativul ar putea respinge concluziile negocierilor în cauză, transmite AFP.

În numele șefilor grupurilor politice din PE, Schulz i-a transmis lui Tusk o scrisoare de protest după ce a aflat despre un proiect de concluzii al reuniunii ce va avea loc joi seara între cele 27 de state membre și a cărei temă va fi ieșirea Marii Britanii din UE, se arată într-un comunicat al Legislativului european.

Președintele PE și-a exprmiat "dezamăgirea față de felul în care acest proiect (...) plasează Parlamentul pe o poziție secundară în procesul de negociere privind Brexit".

Dacă acest statul secundar al Parlamentului se confirmă, socialistul german lansează două amenințări. Pe de o parte, Martin Schulz ia în calcul "stabilirea propriilor aranjamente detaliate" privind interacțiunea cu Michel Barnier, negociatorul desemnat de Comisia Europeană în acest dosar, și cu guvernul britanic.

Pe de altă parte, Schulz nu exclude varianta ca "europarlamentarii să respingă rezultatul final al negocierilor, ceea ce ar duce nu la un statu quo, ci la faptul că tratatele UE ar înceta, pur și simplu, să se aplice Marii Britanii" la finalul perioadei de doi ani, termenul prevăzut pentru stabilirea condițiilor de ieșire a Regatului Unit din UE.

"Ar fi cel mai dur Brexit și ar fi în detrimentul tuturor", a avertizat Schulz în documentul citat. Oficialul a mai afirmat că Parlamentul European este, în afara Camerei Comunelor, "singurul Parlament ce are autoritatea de a ratifica sau nu acordul".

Un diplomat european citat de AFP a explicat însă că Parlamentul European nu va putea decât să aprobe rezultatul negocierilor, pentru că ieșirea unei țări din UE nu e supusă procesului de codecizie, adică nu necesită și o undă verde a Comisiei, și a Legislativului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz